Teknoloji

Carrier IQ meselesiyle ilgili son gelişmeler, üreticiler ve operatörlerden açıklamalar – Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Son iki günün önemli olayı Carrier IQ adlı şirket tarafından geliştirilmiş ve mobil cihazlardaki çağrıların kesilme nedenleri, sinyallerin azalma zaman ve nedenleri, uygulamaların çökme durumları ve batarya ömrünü etkileyen nedenler gibi teşhis için kullanılan verileri mobil operatörlere veya cihaz üreticilerine arka planda ileten yazılımın başka casusluk faaliyetleri de yürüttüğüne yönelik iddialar. Güvenlik araştırmacısı Trevor Eckhart’ın Android cihazıyla hazırladığı videoyla kanıtını da ortaya koyduğu duruma göre bu yazılım SMS mesajları, çağrı yapılan kişi ve numaralar ve hatta basılan tuşları da kaydediyor.

Bu durum kullanıcı gizliliği ve güvenliği açısından büyük bir tehlike arz ediyor ve mobil cihazları da kötü niyetli kişiler için açık birer hedef hâline getiriyor. Eckhart Carrier IQ yazılımının Samsung, HTC, Sony Ericsson ve Motorola gibi üreticilere ait olan Android cihazlarında bulunduğunu belirtmişti. Ancak sonrasında Carrier IQ’nun yazılımının sadece Android cihazlarında değil, iOS işletim sisteminde, yani Apple cihazlarında; Nokia ve BlackBerry cep telefonlarında da olduğu iddia edilmişti. Bu durumun ortaya çıkmasının ardından cihaz üreticileri ve mobil operatörlerden durumla ilgili red ve yatıştırıcı nitelikli açıklamalar gelmeye başladı.

Dün konuyla ilgili olarak hazırladığımız yazıda Nokia’nın Carrier IQ’nun hiçbir ürününü kullanmadığına yönelik açıklamasına yer vermiştik. Bu arada Google’ın Nexus cihazlarının ve hazırlanmasına yardımcı olduğu Motorola Xoom tabletin de herhangi bir Carrier IQ yazılımı barındırmadığı belirtilmişti. Sonrasında Google’dan da konuyla ilgili olarak bir açıklama geldi. Android platformunun önderi Carrier IQ ile hiçbir işbirliğinin bulunmadığını, Android’in açık kaynaklı bir girişim olduğunu ve operatörlerin ya da OEM’lerin cihazlarını nasıl kontrol edeceklerine karışmadıklarını belirtti. Aslında Google’ın bu açıklaması topun Android cihaz üreticilerine veya Android cihazı satan mobil operatörlere atıldığı anlamına da geliyor.

Yukarıda belirttiğimiz gibi Apple’ın iOS işletim sisteminde de Carrier IQ yazılımının bulunduğuna dair kanıtlar ortaya çıkarılmıştı. Apple da bir açıklama yaptı, söz konusu yazılımın önceki iOS sürümlerinde yer aldığını, ancak iOS 5 ile birlikte bu yazılımı kullanmayı bırakmaya başladığını dile getirdi. Örneğin, iPhone 4S’te bu yazılım yer almıyormuş, ayrıca gelecekte gelecek güncellemelerle birlikte iOS 5’ten de söz konusu yazılım tamamen silinecekmiş.

Microsoft da Carrier IQ ile ilgili bir açıklama yaptı. Şirketin Windows Phone Program Yöneticisi Joe Belfiore Twitter üzerinden geçtiği mesajda Carrier IQ’nun Windows Phone cihazlarında desteklenmediğini açıkladı.

HTC’den de Carrier IQ olayıyla ilgili olarak bir açıklama geldi. Şirketin yaptığı açıklamada Carrier IQ yazılımının ABD’deki mobil operatörler tarafından sunulan birtakım cihazlarda gerekli olduğu belirtildi ve bu konuyla ilgili endişelerin mobil operatörlerle paylaşılması gerektiği dile getirildi. HTC’nin Carrier IQ’nun müşterisi veya ortağı olmadığı ve bu yazılımdan, şirketten veya şirketle iş ortağı oaln mobil operatörlerden herhangi bir veri almadığını dile getirdi. Bu arada HTC, müşterilerine Carrier IQ uygulaması tarafından veri toplama işini devre dışı bırakacak bir yöntem üzerinde araştırmaya başlayacaklarını dile getirdi.

Mobil operatörler de konuyla ilgili açıklama yaptı. Kanada’dan Rogers, İngiltere’den Vodafone ve O2 ile ABD’den Verizon Wireless sundukları cihazlarda Carrier IQ’nun hiçbir yazılımının bulunmadığını dile getirdi.

Suçlamaların odak noktası Carrier IQ’dan da bir açıklama geldi. Şirket yayınladığı basın bülteninde söz konusu yazılımının SMS mesajlarının, e-posta iletilerinin, fotoğrafların, ses veya video dosyalarının herhangi bir şekilde kaydedilmediğin, depolanmadığını veya başka bir yere iletilmediğini dile getirdi.

Trevor Eckhart’ın fitili ateşlediği videoyu aşağıda bulabilirsiniz.

İlgili – The Verge

İLGİLİ HABERLER