Teknoloji

Canonical Ubuntu Linux’un yeni hedefini ev aletleri ve robotlar olarak belirledi

ubuntu-human-touch-220115

Ubuntu Linux 10 yıllık mazisi içinde pek çok platforma yayıldı. Bunların bazılarında başarılı oldu, bazılarında başarısızlığa uğradı. Açık kaynak tabanlı yazılım son olarak Nesnelerin İnterneti kavramına da el atıyor.

Canonical “Snappy Ubuntu Core” olarak adlandırılan ve ev aletleri, robotlar gibi ağa bağlı cihazlar için geliştirilen özel sürümü duyurdu. Mütevazı donanımlarda çalışması planlanan ve kolay güncelleme imkanı sunulacak bu işletim sistemi cihaz üreticilerine geliştirdikleri ürünler için yazılımları istedikleri gibi özelleştirme fırsatı sunacak.

Öte yandan Snappy Ubuntu Core daha yüksek oranda sağlamlık vadediyor. Güncellemeler eğer kodun sağlamlığından emin olunursa yayınlanıyor, böylelikle evdeki akıllı termostatınızın hatalı bir güncelleme nedeniyle devre dışı kalması gibi bir durum söz konusu olmayacak.

Snappy Ubuntu Core mütevazı bir başlangıç yapıyor. İlk etapta balıklama dalmaktan kaçınmayan hevesliler ve profesyoneller için donanımlara odaklanılıyor. Şu anda yazılım sadece Beaglebone Black ve Odroid-C1 gibi geliştirici seviyesindeki devre kartlarında, Erie Robotics tarafından eğitim amaçlı geliştirilen hava aracında ve Intel Xeon tabanlı bazı sunucularda kendini gösteriyor.

Ne var ki, Canonical büyük şirketlerle iş ortaklıkların yolda olduğunu söylüyor. Çok yakında evinizde Ubuntu tabanlı, güvenilir cihazlar yer tutmaya başlarsa şaşırmayın.

İLGİLİ HABERLER