Teknoloji

Canonical Unity’nin gelecek versiyonlarına hizmet edecek Mir görüntü sunucusunu tanıttı

X Window Server son on yılın yarısından fazla zamandır Linux kullanıcılarına hizmet ediyor. Canonical başlangıçta emektar X’i Wayland adı verilen başka bir görüntü sunucusuyla değiştirmeyi hedeflemişti. Ancak geliştiriciler görüntü birleştirme dostu bu protokolü çapraz cihaz destekli projelerine uydurmayı başaramayınca ortaya Mir çıktı.

ubuntu-unity-ui-multitouch

Yine bir Canonical ürünü olan Mir TV’den masaüstü bilgisayarlara, tabletlerden telefonlara kadar geniş yelpazedeki cihaz için ölçeklenebilirlik vadederken aynı zamanda grafik işlemcileri için verimlilik de sağlıyor. Bu, Canonical’ın GPU hızlandırmaya fazlasıyla önem verdiğini gösteriyor; bu da NVIDIA, AMD, Qualcomm ve diğer üreticilerin işbirliğini gerekli kılıyor.

Farklı ekran biçimlerinin yansıması projesinin bir parçası olarak Unity de QT ve QML formlarında yeni baştan yazılacak. Unity Next projesinin Ubuntu Touch arayüzünün özünden bazı bileşenleri de içermesi bekleniyor. Böylelikle Linux işletim sisteminin gerçek anlamda bütünleştirilmiş bir kod yapısına kavuşturulması hedefine de bir adım daha yaklaşılmış olacak. Mir’in Ubuntu’nun mobil çeşitlerine çok yakında gelmesi bekleniyor. Ayrıca Canonical kullanıcı arayüzünün kararlı ve birleştirilmiş versiyonunu Nisan 2014’te çıkacak gelecek LTS sürümüne yetiştirmeyi planlıyor.

İlgili >> OMG Ubuntu (1), (2), Ubuntu (1), (2)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER