Manşetler

Canon’dan üç yeni kamera: Rebel T7i, EOS 77D ve EOS M6

canon rebel t7i
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

canon rebel t7iCanon nisan ayında yurt dışında satışa sunulacak üç yeni kameranın tanıtımını gerçekleştirdi. Bunlar giriş seviyesindeki Canon Rebel T7i, profesyonel fotoğrafçılara odaklanan EOS 77D ve aynasız kamera M6 oldu. Bunların her biri kendi çapında oldukça yetenekli kameralar olarak göze çarparken, özellikle video çekimi yapanları Canon’dan bekledikleri özelliklerden bir tanesinden yoksun şekilde sunuluyor. O özellik; 4K video çekimi.

Kabul etmek gerekir ki, herkesin 4K video çekimine ihtiyacı yok. Ancak video dünyasında 4K giderek daha önemli hâle geliyor. 4K çözünürlükte çekim yapmak insanları video projelerinin kaliteli oldukları noktasında daha çabuk ikna ediyor. Bu arada 4K destekli monitörlerin veya TV’lerin sayısının artması da video dünyasında 4K’ya geçişi teşvik eden önemli unsurlardan bir tanesi olarak gze çarpıyor. Bu arada 4K çekim yapmak, elde edilecek video çıktısının sadece 1080p’de gösterilecek olması durumunda da yaratıcı bir araca dönüşüyor. Ek çözünürlük sayesinde farklı kırpmalar yapmak, prodüksiyon sonrasında da yakınlaştırma veya kaydırma uygulamak imkan dahilinde oluyor.

Eğer 4K video çekimi yapan bir Canon kamera satın almak isterseniz, elinizde sadece 3 bin 500 dolarlık EOS 5D Mark IV, 5 bin dolarlık EOS 1D C ve 6 bin dolarlık EOS 1DX Mark II seçenekleri bulunuyor. Ya da Canon’un sinema odaklı kameralarından birini tercih etmek gerekiyor. 4K seçeneği Canon’un daha makul fiyatlı DSLR makinelerinde yer almıyor ve bu da biraz garip karşılanıyor. Çünkü DSLR makinelerle video çekimi yapmanın öncülüğünü Canon kamerası olan, 2008 sonlarında çıkmış 5D Mark II yapmıştı. Bu makine zamanın popüler formatlarından olan full HD video kaydını gerçekleştirebiliyordu.

Eğer 4K video çekimi sizin için çok önemli değilse, Canon’un yeni makineleri sizi epey tatmin edecektir. Her ne kadar son on yıl boyunca video dünyasını giderek daha fazla şekilde kucaklasa da, Canon DSLR ve aynasız kameralarında sabit fotoğraf çekimini ön planda tutmaya devam ediyor. Özellikle T7i ve M6 modelleri bu alana odaklanıyor. Her üç kamera da Wi-Fi, Bluetooth ve NFC gibi kablosuz teknolojilere sahip. Her birini hemen elinize alıp fotoğraf çekmeniz de mümkün oluyor.

Canon Rebel T7i

Canon giriş seviyesi Rebel kameralarını sıklıkla değiştiriyor, ancak T7i; T6i veya T6s ile karşılaştırıldığında nispeten büyük bir sıçrama niteliğini taşıyor. T7i, Canon’un en yeni görüntü işlemcisi olan DIGIC 7’yi barındırıyor. Ayrıca Canon’un yeni Dual Pixel otomatik odaklama sistemini taşıyan ilk Rebel kamerası unvanını da elinde bulunduruyor. Böylelikle bu makine saniyenin yüzde 3’ü gibi çok kısa sürede netleme yapabiliyor. Canon’un belirttiğine göre, bunu 45 çapraz tip otomatik odak noktasıyla gerçekleştiriyor. Bu, seleflerine göre nokta sayısının neredeyse üç katına çıktığı anlamına geliyor.

Ayrıca bu makinede menteşeli, döndürülebilir 3 inç LCD dokunmatik ekran bulunuyor. Yenilenmiş grafiksel menü sistemi sayesinde fotoğrafçılığa yeni başlayanlar fotoğrafçılığın temelleri hakkında da daha fazla fikir sahibi olacaklardır.

Daha deneyimli kullanıcıların istedikleri zaman kapatabilecekleri bu yeni menü sistemi seçilen çekim moduna göre farklı fotoğrafçılık temellerini açıklıyor. Örneğin kamerayı diyafram öncelik moduna ayarladınız, ekranda iki adet karikatürü çizimi yer alıyor. Bunlardan bir tanesinde bulanık arka plana önünde nesne, diğerinde de her şeyin odaklandığı bir sahne gösteriliyor. Diyafram açıklığı halkasını değiştirdikçe kaydırgaç da bu ikisi arasında oynuyor. Değişik modlarda da farklı, yardımcı ipuçları mevcut.

Bu şekilde fotoğrafçılıkla yeni yeni ilgilenmeye başlayanlara diyafram açıklığı veya deklanşör hızı gibi kavramlar da uygulamalı olarak gösterilmiş oluyor. Büyük ve parlak dokunmatik ekran bu eğitici menünün rahatlıkla kullanılmasını sağlıyor.

Canon EOS 77D

77D, çoğunlukla T7i’nin, içindekilerinin daha büyük boyutlu bir gövdeye yerleştirilmiş versiyonu olarak tanımlanabilir. Kameranın tepesine yerleştirilmiş küçük LCD ekran ayarlara hızlı erişim sağlıyor. Ek bir kontrol halkası, daha güçlü bir ölçümleme sensörü ve titreşim önleme modu da bulunuyor. Canon, bu kameranın Rebel’den biraz daha profesyonel seviyede bir kamera isteyen, ancak henüz 80D veya 5D Mark IV gibi daha profesyonel ve pahalı seçeneklere ekonomik gücü yetmeyenlere hitap edeceğini düşünüyor.

Canon EOS M6

Canon EOS M6 ise, M5’in biraz daha küçük gövdeye yerleştirilmiş versiyonu olarak nitelendirilebilir. Selefi M3 gibi, bu dikdörtgen şekilli kamera da Canon’un aynasız kameralarına özel EF-M serisi lensleriyle kullanılabiliyor. M5 gibi, sabit AF ile saniyede 9 kare, sürekli AF ile saniyede 7 kare hızında çekim yapabiliyor. En büyük farklılıklar ise harici vizörün olmaması ve M6’nın ekranının, M5’tekinin aksine aşağı değil yukarı yönde 180 derece olarak dönmesi şeklinde sıralanıyor.

En başta da belirttiğimiz gibi, nisan ayında yurt dışında satışa sunulacak bu kameralardan giriş seviyesi Canon Rebel T7i 749 dolar, EOS 77D 899 dolar, M6 ise 779 dolarlık yurt dışı fiyat etiketlerine sahip olacak.

İLGİLİ HABERLER