Teknoloji

Canon EOS R8 ve R50 gibi iki bütçe dostu makineyi tanıttı

canon eos r8

Canon EOS R8 ve R50 gibi iki yeni ve iddialı makinenin duyurusunu yaptı. Canon, şimdiye kadarki en ucuz full-frame makinesi olan EOS R8, 1.500 dolarlık yurt dışı fiyatına sahip. 24 megapiksel çözünürlüklü EOS R8, Canon’un Sony ve diğer rakiplerini geride bırakma planının önemli bir parçası olacak.

Bu model, düşük bütçeye sahip olan fotoğrafçıları ve video oluşturucularını hedefliyor. Kırpılmamış, 60 fps’ye kadar yüksek hızda örneklenmiş 4K video, 40 fps’ye kadar çekim hızları ve Canon’un mükemmel Dual Pixel otomatik odaklaması gibi bazı etkileyici özelliklere sahiptir.

Fotoğrafçılık tarafında R8, ön perde elektronik deklanşörle 6 fps’ye kadar veya elektronikdeklanşörle 40 fps’ye kadar çekim yapabilir. Bu, kulağa harika gibi gelse de, deklanşör hızlı hareket eden nesneler için elektronik modda bir sorun olabilir. Tek bir UHS-II kart yuvasına aynı anda 100 adet gibi dikkate değer bir miktara kadar C-RAW + JPEG dosyası çekebilir. Otomatik odaklama sistemleri, Canon’un Çift Piksel AF’sinin yanı sıra insanlar, hayvanlar ve araçlar için AI nesne algılama özelliğini kullanarak güçlü görünüyor.

canon eos r8
Canon EOS R8

Video tarafına baktığımızda, 6K yüksek hızda örnekleme ile 60 fps’ye kadar 4K video veya 180 fps’ye kadar Full HD çekebilirsiniz. Düzenleme dostu ALL-I yakalama, 470 Mbps veri hızıyla 4K 30p’ye kadar destekleniyor. 30 dakika sınırı olmadan iki saate kadar sürekli kaydı da destekler, ancak 4K 60p ve 180 fps Full HD çekim süreleri sıcaklığa bağlı olarak yaklaşık 30 dakika ile sınırlıdır. 10-bit HDR PQ veya Canon Log-3 video çekebilirsiniz, bu nedenle aşırı ısınma durumu için mükemmel bir bütçe vlog kamerası olacaktır. Ayrıca belirli lensler için focus breathing telafisine sahiptir.

EOS R6 II ile karşılaştırıldığında en önemli eksik 5 eksenli gövde sabitleme sistemidir. Ancak, desteklenen lenslerle optik stabilizasyona ve lens stabilizasyonuyla uyum içinde çalışan Canon’un Movie Digital IS özelliğine sahiptir.

canon eos r8
Canon EOS R8

Diğer özellikler arasında 4K 60p’ye kadar destekleyen bir mikro-HDMI bağlantı noktası, mikrofon ve kulaklık bağlantı noktaları, bir LP-E17 pil (henüz CIPA pil ömrü sağlanmamıştır) ve USB web kamerası desteği yer alıyor. 3 inç, 1,62 milyon noktalı ekran, video içerik oluşturucuları için önemli, ancak OLED elektronik vizör, 2,36 milyon nokta çözünürlüğe sahip düşük kaliteli bir birim olarak nitelendirilebilir.

Ayrıca Canon, tek başına yurt dışında 300 dolara satılan, bütçeye uygun tam çerçeve kit lensi RF24-50mm f/4.5-6.3 IS STM’yi de tanıttı. EOS R8, 2023 baharında yukarıda belirtilen lensle birlikte 1.700 dolar karşılığında satışa sunulacak.

Canon EOS R50 özellikleri

canon eos r50
Canon EOS R50

680 dolardan başlayan fiyatlarla satılan ve APS-C RF yuvalı bir kamera olan EOS R50, fiyat ve özellik tablosuna bağlı olarak, birçok yeni başlayan kullanıcı için hızlıca tercih edilen bir model olabilir.

R50, saniyede 30 kareye kadar kırpılmamış 4K video çekimi yapabilen 24,2 megapiksel sensöre sahiptir. Ayrıca saniyede 60 kareye kadar 1080p video ve saniyede 120 kareye kadar ağır çekim çekim yapabilir. Bunlara ek olarak Canon, kameranın tam bir saatlik kesintisiz çekim yapabileceğini iddia ediyor. Nispeten düşük fiyatına rağmen R50, aynı zamanda şirketin insanlar, hayvanlar ve araçlar için yerleşik özne algılama özelliğine sahip mükemmel Dual Pixel otomatik odaklama teknolojisini içeriyor. Hepsinden iyisi, teknoloji hem fotoğraf hem de video için kullanılabilir.

canon eos r50
Canon EOS R50

R50, 10 bit video çekimi sağlayan HDR PQ da barındırıyor. Diğer video özellikleri arasında harici video için bir microHDMI bağlantı noktası, hem mikrofon hem de kulaklık bağlantı noktaları ve doğrudan web kamerası akışı için UVC uyumluluğu bulunuyor.

Seri çekim hızları da bu fiyattaki bir ürün için epey iyi görünüyor. Elektronik ön perde deklanşör modunda 12 fps (tam mekanik deklanşör yoktur) ve elektronik deklanşör modunda 15 fps çekim yapılabiliyor ve her ikisi de servo AF ile çekiliyor. Muhtemelen yavaş UHS-I SD kart desteği nedeniyle, bir burst ile yalnızca 13 C-RAW+JPEG dosyası yakalayacaktır. R50’de gövde içi sabitleme (IS) yoktur, ancak video günlük çekmek için lenslerde yerleşik sabitleme veya dijital sabitleme kullanılabilir. Ayrıca, çözünürlüğü 2,36 milyon nokta ile oldukça düşük olmasına rağmen, bu fiyat aralığındaki birçok kameranın sahip olmadığı bir OLED vizöre sahiptir.

canon eos r50
Canon EOS R50

Aynı zamanda Canon, yeni kesme sensörü camı eklemek için RF lens serisini genişletiyor. RF-S55-210mm, 88 mm ile 336 mm arasında tam çerçeveye eşdeğer görüş alanına sahip kompakt bir telefoto lenstir. Değişken f/5 – f/7.1 diyafram açıklığına, dört buçuk durak dahili optik stabilizasyona ve yakın odaklama özelliklerine sahiptir. RF-S55-210mm IS STM, Canon’un sabit RF lensindeki en hızlı seçenek değildir, ancak APS-C tarafında çok ihtiyaç duyulan bazı seçenekleri ekliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER