Teknoloji

Canon’un özel web sitesiyle uzaydan fotoğraf çekin

canon ce-sat-1

Canon, CES 2021’de yeni bir ürün tanıtmak yerine farklı bir tercihte bulundu. Şirket, uzaydan fotoğraf çekmeyi mümkün kılan bir internet sitesini duyurdu. Bu interaktif internet sitesi ile biraz modifiye edilmiş bir Canon 5D Mark III DSLR kameranın bulunduğu CE-SAT-1 uydusundan yeryüzünün fotoğraflarını çekmek mümkün olacak. Ancak bu fotoğrafların gerçek zamanlı şekilde çekilmeyeceğini belirtmek gerekiyor.

Bir fıçı büyüklüğünde olan CE-SAT-1, 2017’de uzaya fırlatılmıştı. Uyduda 40 cm. Cassegrain tipi teleskopun içine yerleştirilmiş bir 5D Mark III DSLR kamera bulunuyor. 600 kilometre uzunluğunda bir yörüngede gezinen uyduda daha geniş kareler için PowerShot S110 kamera da mevcut.

İnteraktif demo, kullanıcıların farklı noktalardan uydu fotoğrafları çekmeyi mümkün kılıyor. Her fotoğrafta konum ve rakım bilgilerine yer veriliyor. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, burada gerçek zamanlı fotoğraflar çekilmiyor ve önceden yakalanmış kareler kullanılıyor.

Eğer fotoğraflar canlı çekilseydi, CE-SAT-1’in saatte neredeyse 275000 kilometre hızla Dünya’nın etrafını 1,5 saat içinde dönmesi gerekecekti. Canon’un çalışması, CE-SAT-1’in yetenekleri ve çözünürlüğü konusunda fikir edinmeye yardımcı oluyor.

Canon CE-SAT-1 uydusunun ardından geçtiğimiz yaz da CE-SAT-1B uydusunu yörüngeye göndermeyi denemişti. Ancak uyduyu taşıyan RocketLab’in Electron roketi fırlatmadan kısa bir süre sonra kaybolmuş ve görev başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER