Teknoloji

Canalys raporuna göre yılın ilk çeyreğinde PC sevkiyat rakamları

huawei matebook d 15

Araştırma şirketi Canalys, 2020’nin birinci çeyreğine yönelik küresel PC sevkiyatlarıyla ilgili çeyrek yıllık tahminlerini yayınladı. Talepte atış olmasına rağmen, “üretimde görülen keskin gecikmeler ve lojistik sorunlar” nedeniyle sevkiyatlar yıldan yıla yüzde 8 oranında düşüş gösterdi.

Hem talep hem de gecikmeler koronavirüs salgınıyla ilgili. Evde kalma çağrıları nedeniyle birçok kişi evden çalışırken ve öğrenciler de uzaktan eğitim alırken yeni bir dizüstü bilgisayar satın almaya yönelik tüketici hareketleri de artış gösteriyor. Ne var ki, özellikle Çin’de, tedarik zincirinde görülen bozulmalar, bilgisayarların tedariğini geciktiriyor.

Canalys bulgularına göre, 2020’nin birinci çeyreğinde, satıcılar 53.7 milyon birim ürünün sevkiyatını gerçekleştirdi. Yeni veriler Lenovo’nun PC pazarında lider olduğunu gösteriyor. Şirket birinci çeyrekte 12.8 milyon ürün sevkiyatı gerçekleştirdi, yıldan yıla yüzde 4.4’lük bir azalma görüldü. HP ise bir yıl öncesinin birinci çeyreğine göre yüzde 13.8 oranında daha az ürün sevk ederek 11.7 milyon birimlik sevkiyata ulaştı. Dell ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.1’lik artışla 10.5 milyon birim ürün sevkiyatı yaptı. Canalys’in tahminlerine göre, Apple’ın ürün sevkiyatı ise yıldan yıla yüzde 21 düşüş ile 3.2 milyon birim oldu.

Canalys analisti Ishan Dutt, Çin’deki üretim kısıtlamalarının bir şekilde gevşeyebileceğini, bununla birlikte ikinci çeyrekte veya yılın geri kalanında PC’lere gelen talepteki artışın devam etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Dutt, yayınlanan raporda, “Az sayıda teknoloji ofisleri için teknolojiye harcama yapacakken, evler ise yepyeni ürünlerle donatılacak.” dedi.

Canalys’in raporu, yılın birinci çeyreğinde monitör veya web kamerası gibi diğer ev teknolojileri ürünlerinde büyüme tahminini ortaya koyuyor. NPD Group, mart ayının ilk üç haftasında web kamerası satışlarında yüzde 179’luk artış kaydedildiğini rapor etmişti.

İLGİLİ HABERLER