Teknoloji

Cambridge Analytica kapanıyor

cambridge analytica

cambridge analyticaFacebook kullanıcı verilerinin kötüye kullandığı ortaya çıkan ve büyük bir skandala yol açan Cambridge Analytica kapanıyor.

İlk olarak The Wall Street Journal tarafından geçilen haber daha sonra şirket tarafından yayınlanan resmi basın açıklamasıyla da doğrulandı. Birleşik Krallık merkezli ortaklardan SCL Elections’ın tasfiye için başvuruda bulunduğu ve çok yakında Cambridge Analytica için de iflas sürecinin başlayacağı kaydedildi. Veri analiz şirketinin Birleşik Krallık merkezli ana kuruluşu SCL Group da kapanıyor.

Trump’ın başkanlık seçimi kampanyası için veri analizi üzerine çalışarak ün yapan Cambridge Analytica, milyonlarca Facebook kullanıcısının verilerini zararsız görülen bir kişisel test uygulamasıyla topladığı ortaya çıkınca büyük tartışmaların odağına yerleşmişti. Olayın açığa çıkmasının ardından hem ABD hem de Birleşik Krallık’ta devlet katında soruşturmalar başlatılmış, Mark Zuckerberg de ABD Kongresi’nde ve Temsilciler Meclisi’nde ifade vermişti. Cambridge Analytica’nın CEO’su Alexander Nix, müşterileri için politikacıları tuzağa düşürme ihtimalini tartıştığına dair kanıtların ortaya çıkmasının ardından istifa etmişti.

Şirket için yapılan kötü haberler çok fazla gelmiş olmalı. Yayınlanan basın açıklamasında, medya tarafından yapılan yoğun kuşatmanın şirketin tüm müşterilerini ve destekçilerini hemen hemen tamamen uzaklaştırdığı da vurgulandı.

Öte yandan Cambridge Analytica, skandalla ilgili olarak kendisini de savunmaya devam etti. Kendi içinde yaptığı araştırmanın yanlış yapılmış bir işin doğruluğunu ortaya çıkarmadığını söyledi. “Geçtiğimiz birkaç ay boyunca Cambridge Analytica, sayısız asılsız suçlamalara maruz kaldı. Şirketin durumu düzeltmeye yönelik çabalarına rağmen, sadece yasal olmakla kalmayan, aynı zamanda hem siyasi hem ticari alanlarda çevrimiçi reklamcılığın standart bir parçası olarak geniş çapta kabul edilen faaliyetler için suçlandı.” şeklinde ifade kullandı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER