Manşetler

Cambridge Analytica Facebook verilerinden 2017’ye kadar faydalanmış

cambridge analytica facebookCambridge Analytica isimli araştırma şirketinin Facebook’un 80 milyon kullanıcısının verilerine izinsiz olarak erişmesinin ve bu verileri işlediğinin ortaya çıkmasının ardından Facebook büyük tepki görmüş ve bu tepki sosyal ağı bazı değişiklikler yapmaya itmişti. Skandalın etkileri devam ederken, Cambridge Analytica’nın uygulamalarına ilişkin olarak da yeni detaylar ortaya çıkıyor. Cambridge Analytica Facebook kullanıcılarına ait verileri 2016’nın ocak ayı itibarıyla sildiğini açıklamıştı. Ancak bu verilerden hazırlanarak oluşturulan bilgi setlerinin 2017’ye kadar kullanıldığı söyleniyor.

The Guardian’ın e-posta sızıntılarına dayandırdığı haberine göre, Cambridge Analytica Facebook kullanıcılarına ait verileri kullanarak hazırladığı bilgi setlerini silmekten özellikle kaçındı. Cambridge Analytica’nun eski çalışanları, şirketin veri modellerini 2017’nin mart ayında gerçekleştirilen bir denetime kadar sunucularının gizli bir köşesinde sakladığını belirtti. Denetimin ardından ise geçtiğimiz yılın nisan ayı itibarıyla verilerin silindiği ifade edildi.

Cambridge Analytica tarafından The Guardian’a gönderilen açıklamada ise veri setlerinin gizli bir alanda saklandığı iddiası reddedildi. Şirket, orijinal verilerin silinmesinin ardından veri setlerini taramaya başladığını ve bu uzun sürecin 2017’nin nisan ayı itibarıyla sona erdiğini öne sürdü.

Facebook bu konuya ilişkin duruşunu çok daha önceden ortaya koymuştu. Şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica avukatlarının 2016’nın eylül ayı itibarıyla tüm veri setlerinin silindiği bilgisini verdiğini belirtmişti.

Eğer The Guardian’ın haberi doğruysa, her iki açıklamanın da sorunlu olduğu söylenebilir. Facebook Cambridge Analytica’dan ikincil verileri silmesini istese de, bunun için gerekli kontrolleri yapmamış gibi görünüyor. Cambridge Analytica’nın avukatları ise hem verilerin 2016 Eylül ayı itibarıyla silindiğini hem de sürecin 2017’nin nisan ayı itibarıyla tamamlandığını söylemiş durumda. Avukatların iki ifadesinden birinin gerçek olmadığını anlamak pek zor değil.

Cambridge Analytica Facebook kullanıcılarının verilerinden ne kadar yararlandığı konusunda net bir açıklama yapacağa benzemiyor. Faaliyetlerine son verme kararı alan şirket, Facebook’u bu karmaşada tek muhattap olarak bırakmayı sürdürecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER