Manşetler

Cambridge Analytica Facebook kullanıcılarının özel mesajlarına da erişmiş

cambridge analytica facebookCambridge Analytica Facebook’un başını son zamanlarda fazlasıyla ağrıtıyor. Sosyal paylaşım sitesi, bu baş ağrısının şiddetini azaltmak adına yeni hamleler yapmayı sürdürüyor. Facebook bilgilerine Cambridge Analytica tarafından erişilen kullanıcılarını durumdan haberdar etmeye başladı. Bunun için özel bir Yardım Merkezi sayfası oluşturan sosyal ağ, kullanıcılarına “This Is Your Digital Life” uygulamasından etkilenip etkilenmedikleri konusunda bilgi veriyor.

Söz konusu bilgilendirme, Cambridge Analytica’nın eriştiği Facebook verilerinin Haber Kaynağı ve profilde yapılan paylaşımlar veya beğenilerle sınırlı kalmadığını ve mesajları da kapsadığını gösteriyor.

Facebook tarafından Wired sitesine yapılan açıklamada, uygulamanın “gelen kutusunu okuma” iznini kullandığı ve söz konusu iznin geçtiğimiz yılın ekim ayına kadar işlemeyi sürdürdüğü belirtildi.

Wired’ın haberinde Cambridge Analytica’nın gelen kutusuna erişim izni taleplerini diğer taleplerin arasına gizlemiş olabileceği belirtildi. Facebook yaklaşık 1500 kullanıcının mesaj erişimine izin verdiğini, ancak bu durumdan etkilenmiş kullanıcı sayısının çok daha fazla olabileceğini ifade etti. Söz konusu 1500 kullanıcıyla etkileşime giren kullanıcıların da Cambridge Analytica’nın eylemine maruz kalmış olması muhtemel görünüyor.

Cambridge Analytica Facebook kullanıcılarının özel mesajlarına erişim sağladığı iddiasını Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamayla reddetti. Açıklamada Cambridge Analytica için veri toplayan Global Science Research şirketinin ne Cambridge Analytica ile ne de SCL Elections ile özel mesajların içeriğini paylaşmadığı belirtildi.

İLGİLİ HABERLER