Teknoloji

Cambridge Analytica dijital para çıkarmayı planlamış

cambridge analytica dijital paraCambridge Analytica denince herkesin aklına ilk olarak Facebook’un devasa boyutlardaki veri sızıntısı geliyor. Büyük skandalın en kilit parçalarından biri olan şirketin diğer faaliyet planları da yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Reuters ve The New York Times’ta yer alan haberlere göre, şirket geçtiğimiz yıl kendi kripto para birimini oluşturmayı ve bu parayı arz ederek maddi kaynak yaratmayı değerlendirmiş. The New York Times’a konuşan eski şirket çalışanı Brittany Kaiser’e göre, Cambridge Analytica dijital para ile de insanların kişisel çevrimiçi bilgilerinin depolanmasını ve daha sonra satılmasını hedefledi.

87 milyon Facebook kullanıcısının verilerini ele geçiren Cambridge Analytica’nın dijital para arzı ile kasasına 30 milyon dolar para koymayı planladığı söyleniyor. Şirket tarafından Reuters’e gönderilen açıklamada, geçmişte blockchain teknolojisinin etrafında bazı keşif çalışmalarının yapıldığı doğrulandı. Ancak dijital para arzı planı ve yapılan çalışmaların hâlâ sürülüp sürülmediği konusunda bilgi verilmedi.

Cambridge Analytica’nın perde arkasında başka bir dijital parayı destekleme konusunda çalışmalar yaptığı da gelen haberler arasında yer alıyor. Şirketin kumarhanelerde oyun oynayanlara yönelik Dragon Coin isimli dijital parayı desteklemek adına Macau’ya bir yatırımcı gezisi düzenlediği söyleniyor. The New York Times’ın haberine göre, Dragon Coin’in arkasında “Kırık Diş” rumuzlu Wan Kuok-koi isimli bir mafya lideri yer alıyor.

Cambridge Analytica’nın kendi dijital para arzı üzerinde çalışmaya ise 2017’nin ortaları itibarıyla başladığı ve girişimin eski CEO Alexander Nix ve Brittany Kaiser tarafından yönetildiği belirtildi. Facebook skandalının patlak verdiği dönemde ise dijital para çalışmalarının hâlâ ilk aşamalarda olduğu söyleniyor.

Cambridge Analytica dijital para çıkarma planını muhtemelen sonsuza kadar askıya almış durumda. Ancak şirketin geçmişte yaptığı çalışmalar, internetin fazlasıyla sorgulanan iki ayağı olan kripto paraları ve kişisel verilerin gizliliğini bir araya getirmesi bakımından dikkat çekiyor.

İLGİLİ HABERLER