Eğlence

Call of Duty e-spor arenası yasal savaşlara sahne oluyor

call of duty modern warfare ii

Call of Duty oyun dünyasının en tanınan isimlerinden OpTic Gaming’in CEO’su Hector “H3CZ” Rodriguez ve efsanevi oyuncu Seth “Scump” Abner, yayıncı Activision Blizzard’a açtıkları davayla e-spor arenasında yeni bir gündem oluşturuyorlar. İkili, yayıncının Call of Duty League (CDL) üzerinde kurduğu baskıcı tekelleşme uygulamaları nedeniyle 680 milyon dolarlık tazminat talebinde bulunuyor.

Call of Duty League’in kuruluşundan önce, turnuvalar bağımsız organizatörler tarafından daha açık bir formatta düzenleniyordu. Herhangi bir takımın bu turnuvalara katılım sağlayabildiği bir dönemdi. Ancak, Activision Blizzard’ın 2019’da CDL’yi başlatmasıyla bu tablo köklü bir şekilde değişti. CDL, sene boyunca birden fazla heyecanlı karşılaşma yerine tekil bir lig olma özelliği getirdi. Üstelik, ligdeki takım sayısı sınırlandı ve katılım için yüksek franchise ücretleri ortaya kondu.

Şok eden iddialar: Lige katılım şartları

Açılan dava, e-spor organizasyonlarının CDL’ye katılmak için hangi zorlu şartları kabul etmek zorunda kaldığını da ortaya koyuyor. Öne sürülen iddialara göre, takımların ligde yer alabilmesi için ödemesi gereken franchise ücreti 27,5 milyon dolar seviyesindeydi. (Önceki söylentiler 20-25 milyon dolar aralığını işaret ediyordu.) Organizasyonların CDL üzerinden elde ettiği ürün satışları ve etkinlik bilet gelirlerinin yüzde 50’si Activision Blizzard’a aktarılmak zorundaydı. Enerji içeceği şirketleri gibi kazançlı reklam ortaklarıyla sponsorluk anlaşmaları hakkı tamamen yayıncının tekelindeydi. Oyuncular, Lig kurallarını avukatlarına dahi inceletme şansı olmadan, takımlarından atılma riskini göze alarak imzalamaya mecbur bırakıldı.

Davada, Activision Blizzard’ın takımları ve oyuncuları Lig dışında hiçbir turnuvaya katılmaktan men ettiği, hatta oyuncuların kendi kişisel sponsorluk anlaşmaları yapmasına bile kısıtlamalar getirdiği öne sürülüyor.

Activision’ın geçmişinde de benzer suçlamalar var

Bu, Activision Blizzard’ın antitröst uygulamalarla suçlandığı ilk dava değil. 2023 yılında yayıncı, ABD Adalet Bakanlığı ile “Rekabetçi Denge Vergisi” uygulaması üzerinden bir anlaşmaya varmıştı. Bu sistem kapsamında CDL ve Overwatch liglerinde oyuncularına belirli bir maaş sınırının üzerinde ödeme yapan takımlar cezalandırılıyor ve bu ceza diğer katılımcı takımlara dağıtılıyordu. Uygulama, profesyonel sporlardaki maaş sınırına benzer bir düzenleme olarak düşünülmüş olsa da Adalet Bakanlığı’nın iddiası bu uygulamanın oyuncu maaşlarını baskılayacağı yönündeydi.

Activision Blizzard sözcüsü, bu iddialar karşısında sert bir açıklama yayınladı. Sözcü Delaney Simmons, davacılar Rodriguez ve Abner’ın davadan kaçınmak amacıyla Activision’dan büyük miktarlarda para talep ettiğini, bu talepleri karşılanmayınca hukuk yoluna başvurduklarını belirtti. Simmons, “Gerçekte veya hukukta hiçbir temeli olmayan bu iddialara karşı kendimizi güçlü bir şekilde savunacağız,” ifadelerini kullandı. Activision, davacıların Call of Duty League’in başarısına çokça yatırım yapmış takım sahiplerine, oyunculara, hayranlara ve iş ortaklarına zarar verme çabasında olduğunu da sözlerine ekledi.

Optic Gaming ve Scump’ın başlattığı bu dava, sadece Call of Duty özelinde değil, genel olarak e-spor dünyasındaki yayıncı – organizasyon – oyuncu arasındaki hassas dengeleri sorgulamaya açıyor. Yüksek katılım ücretleri, kısıtlayıcı kurallar ve yayıncıların sektöre hakim olma girişimleri e-spor ekosisteminin kendi içinde tartışacağı konular olarak önümüzdeki dönemde gündem oluşturacağa benziyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER