Manşetler

Buluttan buluta dosya taşıma işlemini nasıl halletim?

buluttan buluta dosya taşıma
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

buluttan buluta dosya taşıma

Bulut depolama servisleri hayat kurtarıyor. Sadece bilgisayarlarımızın veya mobil cihazlarımızın kısıtlı depolama alanlarının ötesine geçmemize olanak sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda birden fazla cihaza sahip olan ve işlerini günün belirli saatlerinde bu cihazlara bölen kişiler için de dosya senkronizasyonunu kolaylaştırıyor. Bu sayede evde başladığım işleri ofiste, ofiste başladığım işleri dışarıda herhangi bir yerde bitirme imkanı elde ediyorum.

Şimdiye kadar birçok bulut depolama servisini test ettim. Bir çoğunu da testin ötesine geçerek aktif biçimde kullanıyorum. Şu anda iCloud Drive, Dropbox, OneDrive, put.io gibi bulut depolama servislerinde aktif aboneliklerim bulunuyor. Buna bir de Creative Cloud’ın sunduğu bulut depolama servisini de ekleyebiliriz. Sonuç olarak elimde 4 TB’nin üstünde bir alan var.

Ancak kabul etmeliyim ki, bu alanları verimli biçimde değerlendirdiğim söylenemez. Zamanında her bir servisi belirli bir amaç için satın almıştım. Dropbox iş için, OneDrive Office 365 için, iCloud Drive ise iPhone’larla çekilen fotoğraflar için satın alınmıştı. put.io ise multimedya ihtiyaçları içindi.

Uzun zamandır bulut depolama servislerinde bir düzenleme çalışması yapmayı düşünüyordum. Aslında bunun için ciddi girişimlerim de olmuştu. Ancak gigabaytlarca dosyanın depolandığı bir bulut depolama alanını boşaltmak kolay değil. Tüm dosyaları bilgisayara indirip başka bir bulut depolama servisine yüklemek AKK’nın o ay için aşılması anlamına geliyor. Buluttan buluta depolama servisleri mevcut, ancak şimdiye kadar rastladığım servislerin hepsinde abonelik veya GB başına transfer ücreti çok yüksekti. Tüm bunlar nedeniyle girişimlerim yarım kalıyordu.

Doların TL cinsinden değerinin giderek artması, şimdiye kadar sürekli ertelediğim çalışmayı yapmayı şart kıldı. Uygun bir buluttan buluta taşıma servisi ararken put.io’nun konuyla ilgili bir yardım sayfasına denk geldim. Burada put.io’yu destekleyen veya dolaylı olarak destek sunan bazı servisler listeleniyordu. Kaybetmeyi göze alamayacağım, ancak büyük boyutu nedeniyle bilgisayara indirmekten kaçındığım bazı video dosyaları nedeniyle put.io desteğinin bulunması benim için önemliydi.

put.io’nun listelediği servislerin hepsi daha kapsamlı hizmet için para talebinde bulunuyor. Ancak bunlar içinde en makul seçenek olarak Multcloud öne çıkıyor. Google Drive, Dropbox, OneDrive, Box gibi popüler bulut servislerine destek sunuyor, aynı zamanda Flickr, Google Fotoğraflar gibi servisler arasında da kolay fotoğraf taşıma imkanı sunuyor.

Multcloud’un fiyat seçenekleri çok sade; ücretsiz seçeneğin yanında sadece bir adet ücretsiz seçenek bulunuyor. Aslında ücretsiz seçenek de çoğu kişinin işini görecektir. Bu paket dahilinde 50 GB’lık veri transfer imkanı sunuluyor. Ancak aynı anda kurulacak veri iletim kanalı sayısı daha kısıtlı. Bu da taşıma işleminin daha yavaş şekilde tamamlanması demek. Aylık 10 dolarlık ücrete sahip olan paralı pakette ise 150 GB veri transfer imkanı bulunuyor. İletim kanalı sayısı da daha fazla. 150 GB’nin üstünde her 1 GB başına da 6.6 sent gibi gayet makul bir ücret alınıyor.

Sadece bir kereliğine kullanacağım için, aylık 10 dolar ücret ödeyerek paralı servisi satın almakta sakınca görmedim. Amacım Dropbox ve put.io’yu kapatmak olduğundan, buralarda tuttuğum ve önemli gördüğüm bazı dosyaları, Office 365 aboneliğim nedeniyle açık tutmaya devam edeceğim OneDrive’a taşımaktı. Bu üç bulut depolama servisini de Multcloud hesabıma ekledim. Daha sonra da taşıma işlemini gayet sade ve anlaşılır kullanıcı arayüzü sayesinde hallettim.

Önemli dosyalar taşındığına göre, artık kapatmayı planladığım abonelikler için aylık ödeme emirlerini durdurabilirim.

Multcloud’ı sadece geçici bir süre için, bulut hesaplarımı sadeleştirme çalışmalarımın bir parçası olarak kullandım. Ancak bu servis sadece buluttan buluta dosya taşımakla kalmıyor, bulut depolama alanındaki dosyaları açma, onları organize etme imkanı da sunuyor. Yani bu aracı sadece taşıma işlemlerinin dışındaki işleriniz için de kullanmayı düşünebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER