Manşetler

Bu yöntem ile Siri’nin kayıtlarınızı tutmasının önüne geçebilirsiniz

apple siri

Apple’ın yüklenici iş ortaklarının hassas bilgiler içeren Siri kayıtlarını dinleyebildiğine dair haberlerin çıkması epey ses getirmişe benziyor. Görünüşe göre, iPhone’unuzun kayıtları Apple’a göndermesinin önüne geçmenizi sağlayan bir yöntem bulunuyor.

Siri‘nin cevaplarının kalitesini derecelendiren bir yüklenici firma ile çalışan whistleblower rumuzlu kullanıcı tarafından paylaşılan bilgiye göre, kayıtlar içerisinde seks yapan, uyuşturucu ticareti gerçekleştiren kişilerin veya sağlık sorunları hakkında görüşme yapan doktor ve hastaların ses kayıtları da bulunuyor.

Apple, yüklenici firmaların günlük Siri etkinleştirmelerinin yüzde 1’inden az kısmını dinlediklerini söylüyor. Aynı zamanda bu kayıtların herhangi bir Apple kimliğiyle ilişkilendirilmediğinin altını çiziyor.

Ne var ki, kayıtlar bazı zamanlarda konum, kişi detayları veya uygulama verileri gibi, yüklenici firmaların talebin başarılı olup olmadığını anlamalarını sağlayan verileri de içerebiliyor. Dahası, bu kayıtlara kimlerin eriştiğine dair endişeler de mevcut. Örneğin, kötü niyetli bir çalışan, bu verileri kötüye kullanma yoluna gidebilir.

Apple, kullanıcılara Siri kayıtlarını devre dışı bırakmaya yönelik bir seçenek sunmuyor. Ancak Siri’yi tamamen devre dışı bırakarak ya da “Hey Siri” özelliğini kapatarak soruna geçici bir çözüm getirebilirsiniz.

Siri’nin kayıtları tutmasını önlemek için profil çözümü

Twitter kullanıcısı Jan Kaiser (@jankais3r) ise biraz daha iyi bir çözüm sunuyor. Sunucu tarafında Siri komut kaydının tutulmasının mümkün olduğunu söylüyor. Kaiser, oluşturduğu ve GitHub üzerinden erişilebilen bir iOS profili sayesinde kayıt işlemini devre dışı bırakabiliyor.

Eğer Siri kayıtlarınızdan bir tanesinin bile bir yüklenici firma çalışanı tarafından dinlenmesi ihtimalini göze alamıyorsanız, söz konusu profil dosyasını iPhone veya iPad’inize yükleyebilirsiniz. Hatırlatmak gerekir ki, bu yöntem de risklerden arındırılmış değil. Profil imzalanmamış, bu nedenle tam olarak güvenli sayılmaz. Eğer Kaiser’in profiline güvenmiyorsanız, Apple Configurator adlı aracı kullanarak kendi profilinizi oluşturabilirsiniz.

Eğer Kaiser’in oluşturduğu profili kullanmak isterseniz, “Prevent server-side logging of Siri commands.mobileconfig” profilini GitHub’dan iOS cihazınıza indirin. Daha sonra Ayarlar içinden Profil İndirildi bölümüne gidin ve Yükle seçeneğine tıklatarak profilin yüklenmesine onay verin. Sınırlamalar bölümüne bakarsanız, “Siri komutlarının sunucu tarafında günlük olarak tutulması etkisizleştirildi.” açıklamasını göreceksiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER