Teknoloji

British Telecom’dan Google’a Android ile ilgili patent ihlâl davası

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İngiliz telekom operatörü British Telecom (BT) Google’ı Android işletim sisteminin yol açtığı patent ihlâli nedeniyle mahkemeye verdi. Telekom şirketi Android’in elinde bulundurduğu altı farklı teknoloji patentini kasten ihlâl ettiğini iddia ediyor. ABD Delaware Bölge Mahkemesi nezdinde açılan patent davasında BT ihlâlden dolayı doğan zararlarının karşılanmasını talep ediyor ve Google’ın geliştirdiği icatlardan yetkisi olmadan kullanmaya devam etmesinin önüne geçilmesi istiyor.

BT’ye göre Google Haritalar, Google+ ve diğer Google servisleri kendi portföyünde bulunan patentleri kullanıyor ve Google bu kullanım karşısında para vermeyi reddediyor. Söz konusu altı farklı patent çeşitli teknolojik elementleri içeriyor. Servislerin bağlantı tiplerine bağlı olarak ayarlanmasından gerçek zamanlı trafik verileriyle navigasyon bilgilerinin iyileştirilmesine, Android Market’in kullanıcıların daha önce indirdikleri uygulamaları indirmeye izinli olup olmadıklarının belirlenmesine kadar çeşitli işlevlerde BT’nin patentleri izinsiz şekilde kullanılmış.

BT’nin ABD’de açtığı bu dava dışında Avrupa’da da bir dava açıp açmayacağı bilinmiyor. Ancak şikayetin kaleme alınması sırasında kullanılan dil şirketin haklarını arama yolunda oldukça kararlı olduğunu gösteriyor. Google ise söz konusu davayla ilgili olarak herhangi bir açıklama yapmadı. Bu arada şimdiye kadar Android ile ilgili olarak açılan davalar Google’ı değil de cihaz üreticilerini hedef alıyordu. BT’nin davası bu bağlamda farklılık taşıyor.

İlgili – FOSS Patents

İLGİLİ HABERLER