Teknoloji

British Airways uçağına drone çarptı

british airways
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

british airways airbus a320Londra polisi, Heathrow Havalimanı’ndan havalanan bir British Airways uçağına drone çarptığı iddiasını araştırdığını doğruladı. BBC News’te yer alan habere göre, geçtiğimiz gün (17 Nisan) 132 yolcusuyla Cenevre’den gelen BA727 kodlu uçağın pilotu, yerel saatle 12:50 sularında gerçekleşen çarpışmadan kısa bir süre sonra polisi durumdan haberdar etti. Londra polisinden henüz olaya ilişkin somut bir bilgi gelmese de, drone iddiasının doğrulanması durumunda insansız bir hava aracının drone ile çarpışması konusundaki ilk kayıt açılmış olacak.

Havayolu şirketinden yapılan açıklamada ise uçağın bir problem yaşamadan inişini gerçekleştirdiği ve detaylı incelemenin sonucunda sıradaki uçuşu konusunda ortada herhangi bir engelin bulunmadığı belirtildi. Drone’lar ve diğer hava araçlarının havaalanı bölgelerinde uçurulmaları yasak olsa da, İngilizlerin bu yasağa tam anlamıyla uymadıkları örneklerle görülmüştü.

Geçtiğimiz eylül ayında yine Heathrow Havalimanı’nda iki olay yaşanmış ve iki insansız hava aracının iki farklı uçakla çarpışmaları kıl payı atlatılmıştı. Benzer olaylar şehirdeki City, Gatwick ve Stansted havaalanları ile Manchester’daki havaalanının çevresinde de yaşanmıştı.

Drone’lar artık havalimanlarına ve kısıtlı uçuş bölgelerine yanaşmalarını önleyecek pozisyonlama sistemleriyle geliyor. Ancak sivil havacılık kurumları, drone’ların 121.92 metrenin üstünde uçmamaları ve pilotların görüş alanı dışına çıkmamaları gerektiğini savunuyor. Bir diğer kural ise drone’ların bir insanın, bir taşıtın veya bir yapının 50 metrelik çevresinde uçmasını yasaklıyor. Ancak drone sürücülerinin bu kurallara uymaması, daha yüksek yaptırımların gündeme gelmesi ihtimalini artırıyor.

İLGİLİ HABERLER