Ulaşım

Britanya 2018’de ilk uzay terminalini faaliyete geçirmeyi hedefliyor

A004_C001_0429LF

Britanya 2018 yılında ilk roket fırlatma rampasını inşa edip faaliyete geçirmeyi hedefliyor. Böylelikle Virgin Galactic gibi turistik amaçlı uzay seyahati hizmeti verecek şirketler uçuşlarını doğrudan ülke toprakları içinden gerçekleştirebilecek.

Söz konusu plan İngiliz hükümeti tarafından resmen açıklandı. Terminalin kurulacağı nokta için sekiz farklı konum değerlendirmeye alındı. Guardian’ın haberine göre Bristol, Norfolk, İskoçya’nın kuzeyi ve Dış Hebridler de göz önünde bulundurulan yerler arasında bulunuyor.

Birleşik Krallık Bilim Bakanı David Willetts Guardian’a verdiği demeçte, Britanya’da uzay gemilerinin fırlatılmasını sağlamak için gerekli olan düzenlemelerin yapıldığını, uzaya bir araç gönderildiğinde hangi tür havacılık kontrollerinin yapılması gerektiğinin belirlendiğini kaydetti. Bu çalışmaların ışığında İngiltere’nin ilk uzay terminaline ev sahipliği yapacak konumların kısa listesinin oluşturulduğunu da ekledi.

Fırlatma istasyonu hem insanlı yolculuklar için hem de ticari uyduların fırlatılması için kullanılacak. Guardian Virgin Galactic ve XCOR Aerospace gibi şirketleri de muhtemel kullanıcılar arasında saydı. Belirlenen sekiz farklı bölge üzerinde devlet görevlileri çalışmalar yürütüyor. Karar verilmeden önce bu çalışmaların sonuçları dikkate alınacak. Kararın ne zaman çıkacağıysa henüz netlik kazanmadı.

Birleşik Krallık’ın uzay sektörü giderek büyüyor. Guardian’a göre, sektörün şu anki değeri 11 milyar pound (yaklaşık 39.8 milyar TL) olarak ölçülüyor ve devlet bunu 2030’da 40 milyar pound’a ulaştırmayı istiyor.

Ticari uzay yolculuklarının yavaş yavaş uçuşa geçeceğini göz önünde bulundurduğumuzda, Britanya’nın ne kadar isabetli bir zamanda karar verdiğini görürüz. Virgin Galactic bu yılın sonlarına doğru New Mexico’dan ilk ticari uçuşlarını başlatmayı hedefliyor. Ayrıca şirketin kurucusu Richard Branson’un Birleşik Krallık’taki bir noktayı da kalkışların yapılacağı nokta olarak belirleyeceği de söylentiler arasında bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER