Teknoloji

Brezilyalı kuruluştan Apple’a iPhone 12 ile ilgili güç adaptörü cezası

apple iphone güç adaptörü

Apple’ın iPhone 12’den başlayarak telefonlarının kutusundan güç adaptörünü çıkarma kararı alması başlarda epey tartışıldı. Bununla birlikte Apple’da meydana gelen diğer gelişmelerde olduğu gibi, yine çeşitli ülkelerde tüketici davaları geldi. Bunlardan biri de Brezilya’daydı ve mahkeme kararını verdi.

Cupertino merkezli şirkete, Brezilya’daki bir mahkeme yaklaşık 1,9 milyon dolar para cezası verdi. Bu karar yalnızca şarj cihazının iPhone’un ambalajından çıkarılmasını değil, aynı zamanda tüketici koruma ajansı Procon-SP’nin şirketi suçladığı diğer haksız uygulamaları da kapsıyor.

Procon-SP’nin Apple ile yüksek profilli mücadelesi geçen yılın ekim ayına, Apple’ın güç adaptörlerini yeni akıllı telefonlarının kutularından çıkardığı zamana dayanıyor. Kuruluş, Apple’ın kulaklıkları çıkardıktan sonra da şarj cihazlarını neden kutulardan çıkardığını açıklamasını istedi. Ancak şirketin çevreyle ilgili olarak sunduğu sebepler, 10.500.000 BRL, yani kabaca 1,9 milyon dolar ceza kesen Procon-SP’yi tatmin etmedi.

Şu anda Apple, güç adaptörlerini ambalajlardan kaldıran tek akıllı telefon üreticisi değil, ancak diğerleri yaptırımları aşmanın yollarını buldu. Konuyla ilgili haberde, Xiaomi’nin Mi 11 alıcılarına ekstra ücret ödemeden şarj cihazı alma seçeneği sunduğunu söylüyor. Bu arada Samsung, tüketiciyi şaşırtıcı bir şekilde memnun eden ön sipariş promosyon döneminde şarj cihazını ücretsiz olarak sundu.

Procon-SP’nin cezası, yalnızca güç adaptörüyle ilgili durumu kapsamıyor. Suya dayanıklılık özelliğiyle ilgili tanıtımlar, iOS güncelleme sorunları ve yurt dışından satın alınan ürünler için Brezilya garanti yasalarına uyulmaması dahil olmak üzere Apple’ın suçlandığı çeşitli tüketici karşıtı uygulamalar içinde bu ceza verildi. Brezilyalı resmi kuruluş, Apple’ın ortaya konulan sorulara yanıt vermediğini ve cezanın üstesinden gelmelerini istediğini söylüyor.

Yine de, bu durum Apple için hikâyenin sonu değil. Şirket para cezasına itiraz edebilir veya kararı temyize götürebilir. Para cezasının çok farklı konuları kapsadığı göz önüne alındığında, Apple’ın bu tutarı daha da indirmesinin yolu açık gibi görünüyor.

iPhone sahiplerinin Apple’dan vazgeçmeye niyeti yok

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER