Teknoloji

Brezilya WhatsApp yasağını sonlandırdı

facebook whatsapp sifreleme

brezilya whatsapp facebookBrezilya WhatsApp erişimini 2 Mayıs itibarıyla 72 saatlik bir süre için engellemişti. Mahkeme, ülkede 100 milyon kişinin faydalandığı servise yönelik erişim engelleme kararını, belirlenen tarihten önce kaldırarak yaşanan küçük çaplı krizi sonlandırmış oldu.

Alınan ilk erişim engelleme kararında özellikle ülkedeki mobil operatörler muhattap alınmış ve yasak süresince WhatsApp verilerini ileten operatörlere 500 bin reale (400 bin TL) varan cezalar kesilebileceğini belirtmişti.

2 Mayıs itibarıyla başlayan karartma, Brezilya polisi ve WhatsApp arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlık nedeniyle ortaya çıkmıştı. WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme sistemi, şirketin uygulama içinde kullanıcıların sohbet kayıtlarını tutmasını engelliyor. Ancak buna rağmen, Brezilya polisi yürütülen bir soruşturma çerçevesinde WhatsApp’tan bilgi talebinde bulunmuş ve bu talebin yerine getirilmemesine oldukça sert biçimde karşılık verdi.

Bir Facebook paylaşımı aracılığıyla kurdukları sistemi savunan WhatsApp kurucusu Jan Koum, dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca kullanıcılarının güvenliğini riske atacak bir şey yapmayacaklarını ifade etti.

İLGİLİ HABERLER