Teknoloji

Brezilya’da Telegram’a getirilen yasak kaldırıldı

telegram

Brezilya’daki federal temyiz mahkemesi Cumartesi günü, ülke genelinde Telegram’a getirilen yasağı kaldırdı. Reuters’a göre, yargıç Flávio Lucas, iletişim ihtiyaçları için platforma güvenen binlerce Brezilyalıyı göz önünde bulundurarak, mesajlaşma uygulamasının tamamen askıya alınmasının “makul olmadığına” hükmetti. Aynı zamanda, Telegram’ın yerel yetkililere istedikleri verileri sağlamaması nedeniyle günlük 200.000 dolarlık cezayı da onayladı.

Orijinal yasak, Çarşamba günü bir federal mahkemenin Apple ve Google’a, hizmeti yerel uygulama mağazalarından geçici olarak kaldırma talimatı vermesinin ardından geldi. Brezilya makamları, Telegram’ın, okullara karşı şiddeti kışkırtmakla suçlanan uygulamadaki iki neo-Nazi grubu hakkında tam bir veri seti sunmamasının ardından yasaklamanın uygulanmasını istedi.

The New York Times’a göre, kasım ayında gerçekleşen ve üç kişinin ölümüne, 13 kişinin yaralanmasına neden olan iki okul saldırısını işlemekle suçlanan bir genç, bu iki grupla bağlantılıydı. Yetkililer, bu grup sohbetlerinde Nazi içeriği, şiddetli videolar ve bomba yapımı talimatlarının paylaşıldığını söylüyor. İlk mahkeme emrine uymadığında, Telegram’ın iki grubun silindiğini ve istenen bilgileri geri getiremeyeceğini belirttiği bildirildi.

Telegram’ın Brezilya’da kısa süreliğine yasaklanması ilk kez değil. 2022 yılında ülkenin en yüksek mahkemesi, ülkenin son devlet başkanlığı seçiminden önce dezenformasyon yaymakla suçlanan hesapları dondurma konusundaki başarısızlık nedeniyle uygulamayı askıya almıştı. O yasak da birkaç gün sonra kaldırılmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER