Teknoloji

Brezilya’dan Apple’ın şarj adaptörsüz iPhone satışına yasak

brezilya apple

Brezilya Apple’ın iPhone 12 serisiyle birlikte telefon kutularından şarj adaptörü çıkarma kararından memnun olmamış gibi görünüyor. Ülkede kutusunda şarj adaptörü bulunmayan iPhone’ların satışı durduruldu.

iPhone satışlarına kısmi yasak getiren Brezilya Adalet ve Kamu Güvenliği Bakanlığı, Apple’a 12 milyon 275 bin 500 real (42,6 milyon TL) ceza kesti. Buna ek olarak, iPhone 12 serisinin Brezilya’nın telekomünikasyon sertifika kurulu Anatel’deki kaydı iptal edildi.

Brezilya’nın yasak kararı, Apple’ın yeni iPhone’larını tanıtacağı etkinliğinin hemen öncesinde geldi. Bu etkinlikte tanıtılacak iPhone 14 serisinin kutularından da şarj adaptörü çıkması beklenmiyor. Apple’ın Brezilya’daki bu karara itiraz edeceği belirtilirken; Brezilya basınında çıkan haberlere göre, şirket ülkede iPhone 12 satmayı sürdürüyor.

Brezilya tüketici koruma ajansı Senecon, Apple’ın telefon kutularından şarj adaptörü çıkarma kararının müşterilere bir yük getirdiğini ve şirketin çevresel etkiyi azaltmanın başka yollarını bulabileceğini savunuyor. Bu yollardan birinin Lightning yerine USB-C’yi benimsemek olabileceği belirtiliyor.

Brezilya Apple’a geçtiğimiz yıl da iPhone 12 serisinde şarj adaptörü olmadığı için Apple’a yine benzer meblağlarda bir ceza kesmiş ve şirketin müşterilerin zararını minimize etmek için bir girişiminin olmadığına dikkat çekmişti.

Brezilya Apple’ın iPhone’ların kutu içeriği konusunda sorun yaşadığı ilk ülke değil. Apple Fransa’da yasalar gereği iPhone kutularına kulaklık koymaya devam etmiş ve bu zorunluluk bir süre önce ortadan kalkmıştı. Avrupa Birliği’nin de 2024 itibarıyla mobil cihazlarda USB-C girişi bulunmasını zorunlu hâle getireceğini hatırlatmakta fayda var. Brezilya’nın da Avrupa Birliği’nin yolundan gideceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER