Bilim

Bill Gates ve Mark Zuckerberg temiz enerji araştırmalarını destekleyecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

bill-gates-mark-zuckerberg

Microsoft kurucusu ve eski CEO’su Bill Gates ve Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, temiz enerji alanında özel sektör tarafından gerçekleştirilecek yatırımları desteklemek amacıyla yeni bir küresel girişim başlattı. “Breakthrough Energy Coalition” (Atılım Enerjisi Koalisyonu), adını taşıyan girişimin duyurusunu Zuckerberg, kişisel Facebook sayfası aracılığıyla gerçekleştirdi. Girişimin bu hafta Paris’te gerçekleşecek Küresel İklim Değişikliği Zirvesi öncesinde duyurulması, koalisyonun değişim peşinde olduğu alan hakkında daha somut fikir edinmeyi sağlıyor. Mark Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan’in Breakthrough Energy Coalition’daki destekçileri Bill Gates ile sınırlı kalmıyor. Amazon CEO’su Jeff Bezos, Virgin’in kurucusu Sir Richard Branson ve Alibaba İcra Kurulu Başkanı Jeff Ma, organizasyonun diğer üyeleri arasında bulunuyor.

Bill Gates’in ABD Başkanı Barack Obama’nın Paris’te gerçekleştireceği başka bir temiz enerji girişiminin duyurusuna da katılması bekleniyor. “Mission Innovation” (Görevimiz Yenilik) adını taşıyan girişim, devletlerin önümüzdeki beş yıllık dönemde temiz enerji araştırmaları için ayırdıkları bütçeyi ikiye katlamasını amaçlıyor. Programa ABD ile birlikte Çin ve Hindistan’ın da dahil olduğu 19 devletin destek verdiği belirtilirken, bu devletlerin temiz enerji araştırmalarına hâlihazırda 10 milyar dolar ayırdığı ifade edildi. Program başarıya ulaştığı takdirde bu rakam 5 yıl içinde 20 milyar dolara yükselecek.

Breakthrough Energy Coalition, “temel ve uygulamalı araştırmalara büyük fon taahhütleri sağlamak” amacıyla Mission Innovation’a dahil olan devletlerle birlikte çalışacak. Organizasyon, sıfıra yakın karbon salınımı gerçekleştirme ve herkese temiz ve uygun fiyatlı enerji sunma konusunda potansiyel taşıyan yeni enerji şirketlerine yapılacak yatırımlara odaklanacak. Girişimin sağlayacağı toplam fon miktarı konusunda ise bilgi verilmedi.

Mark Zuckerberg, Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, temiz enerji üretiminin daha iyi bir dünya inşa etmenin temel parçalarından biri olduğunu dile getirdi. Güvenli enerji ve dengeli bir iklim olmadan eğitim ve dünyayı bağlama gibi konularda anlamlı ilerleme kaydedilemeyeceğini söyleyen Facebook CEO’su, sürdürülebilir bir enerji sistemi oluşturma konusundaki çalışmaların yavaşlığından yakındı. Zuckerberg, mevcut sistemin söz konusu hedefe daha hızlı ulaşılmasını sağlayacak türden yenilikleri desteklemediğini de sözlerine ekledi. Gates ve Zuckerberg’in yanlarına teknoloji dünyasının diğer büyük isimlerini alarak başlattığı girişimin oluşturduğu etki zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER