Teknoloji

Ubuntu telefonu dünya çapında satışa sunuluyor

ubuntu-phone-060215-3

Uzun bir bekleyişin ardından Ubuntu telefonları bu yıl nihayet tüketicilerle buluşmaya başlamıştı. Nihayet şimdi Avrupa ve Çin dışındaki Linux fanatiklerinin yeni mobil işletim sistemini ilk kez deneme şansı bulunuyor. İspanyol akıllı telefon üreticisi BQ, Aquarius E5 Ubuntu akıllı telefonunu dünya çapında piyasaya sunmaya hazırlanıyor.

E5 Ubuntu Edition akıllı telefonun yaklaşık 200 avro gibi uygun bir fiyatı bulunuyor. Bunun karşılığında 5 inç, 720 x 1280 piksel ekran, 1 GB RAM, 16 GB dahili hafıza, microSD kart yuvası, 1.7 GHz dört çekirdekli Mediatek işlemci başlıca teknik özellikler arasında yer alıyor.

Telefon teknik özellikler bakımından pek de çekici görünmüyor. Onu sıra dışı kılan en önemli özellik Ubuntu işletim sistemiyle çalışması. Canonical’ın mobil işletim sistemi kendisini uygulamadan uygulamaya şeklinde çalışan kullanıcı alışkanlığını değiştirme hedefiyle kendisini pazarlıyor. Özelleştirilmiş “scope” adlı bölümler fotoğraflar veya videolar gibi birbirleriyle ilgili içerikleri tek bir ana ekranda sunuyor. Kendi içeriklerini kendi bünyesinde barındıran uygulamalar yerine geliştiriciler, servislerini bir scope içine bağlayabilirler.

Ne var ki, Ubuntu OS’in önünde Android gibi büyük bir rakip ve bu mobil işletim sisteminin çok erken yola çıkmış olmasının getirdiği mesafe var. Android’in önemli bir kullanıcı alışkanlığı kazandığı bir ortamda Ubuntu OS’in kullanıcıların aklını çelmesi pek kolay görünmüyor.

 

 

Bu arada BQ’nun telefonu Ubuntu OS deneyimini yaşamak için en iyi akıllı telefon olmayabilir. Geçtiğimiz haftalarda Meizu’nun duyurduğu MX4 Ubuntu Edition modeli bu noktada daha iyi teknik özellikler daha hızlı ve akıcı bir Ubuntu OS deneyimi vadediyor. İlk olarak Android işletim sistemiyle çıkmış olan Meizu MX4 Android fanlarının ilgisini çeken bir akıllı telefon olmuştu.

 

İLGİLİ HABERLER