Manşetler

Boston Dynamics’in robotu Atlas bu sefer akrobatik yetenekler sergiliyor

boston dynamics atlas

Boston Dynamics, çarşamba günü yayınladığı yeni bir demo videosunda Atlas robotunun çarpıcı çevikliğini ve becerisini daha fazla biçimde gösterdi. Bu kez insansı robot, gücünü kullanarak bir alet çantasını bazı iskelelerin tepesine taşımak zorunda kalıyor.

Aşağıda izleyebileceğiniz videoda Atlas, alet çantasını almaya gitmeden önce şaşırtıcı miktarda bir öngörü gösteriyor, büyük bir boşluğa tahta bir kalas alıyor ve yerleştiriyor. Oradan, bir dizi merdivene tırmanmak, söz konusu tahta üzerinde denge kurmak, birkaç çıkıntıdan yukarı zıplamak, geri dönmek için yerinde zıplamak ve çantayı yukarıdaki platforma hafifçe başının üzerinden atmak ise basit bir mesele gibi görünüyor. Çarşamba günkü açıklamaya göre robot, platformundan bir kutuyu itmeden önce yan tarafının üzerine eğilmemeye dikkat ediyor ve ardından proje mühendislerinin “Sick Trick” adını verdiği ters 540 derecelik bir takla ile inişini gerçekleştiriyor.

Atlas kontrol ekibinden bir yazılım mühendisi olan Robin Deits, konuyla ilgili basın bülteninde, “Parkur kuvvetleri bizi robotun fiziksel sınırlamalarını anlamaya zorluyor ve dans bizi tüm vücut hareketinin ne kadar hassas ve becerikli olabileceğini düşünmeye zorluyor.” dedi. “Şimdi, manipülasyon bizi bu bilgiyi almaya ve belirli bir şeyi nasıl elimize geçirebileceğimize göre yorumlamaya zorluyor. Atlas projesinde önemli olan, öğrendiğimiz diğer şeylerin hiçbirini geride bırakmamamızdır.”

Ancak bunların hiçbiri “basit meseleler” değil. 2000’lerin başında, iki ayaklı robotlar, onlardan bir dizi merdiven çıkmalarını istemek şöyle dursun, onlara yandan baktığınızda bozardıklarını görürdük. 2015’te robotlar hâlâ o kadar sarsıntılıydı ki, onların yere düştüğünü görüyorduk. Ve bugün en azından Boston Dynamics’in robotları idmansız olan ortalama bir insanı hareket açısından geride bırakabilir. Ancak bir Atlas robotun yakın zamanda yerel kargo sürücüsünün yerini almasını beklemeyin çünkü bu video ne kadar etkileyici olursa olsun, robotun söz konusu yeteneğe sahip olması için önemli miktarda zaman ve çaba gerekti. Yukarıdaki kamera arkası videosunda görebileceğiniz gibi, Atlas bu rutini öğrenirken ezikler, sıyrıklar, çizikler ve birkaç fazla yuvarlanma yaşadı.

Atlas ekibi lideri Scott Kuindersma, “Bu daha çok robotun bazı yeni kontrol yeteneklerinin bir gösterimi ve önceki çalışmalarımızla eğlenceli bir bağlantı” dedi. “Ümidimiz, eğer bize izin veren temel teknolojiyi inşa edebilirsek, bunun gibi dinamik davranışları kolayca oluşturup uyarlayabilirsek, gerçek, fiziksel olarak güç gerektiren işleri koşuşturmacayla gerçekleştirmek için yolda bundan yararlanabilmeliyiz. İmalat veya inşaat gibi bir alanda eksiksiz bir çözüm sunmak için gereken birçok parça var. Bu video üzerinde çalıştığımız şeyin dar bir dilimini vurguluyor.” dedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER