Teknoloji

Boomerang çeviri uygulaması çevirilerin kontrolünü de yapıyor

Çeviri uygulamaları yurt dışında epey kullanışlı oluyor. Ya da sizinle aynı dili konuşmayan bir kişiyle sohbet etmeniz gerektiğinde de hayat kurtarıcı oalbiliyor. Ancak bazı çevirilerde yazılım aradaki farkı kaçırabiliyor, bu nedenle de yapılan çeviri karşı dili konuşan için çok anlamsız olabiliyor.

Boomerang adı verilen uygulama bu sorunu çözmek üzere yola çıkmış. iOS versiyonu yayınlanan Boomerang Google Çeviri özelliğini kullanarak aralarında Türkçe’nin de bulunduğu 104 farklı dilde çeviri yapıyor. Uygulama sadece istediğiniz dildeki çeviriyi göstermiyor, o kelime veya terimden sizin dilinize yeniden yapılmış olan çevirisinin sonucunu da ekranda gösteriyor. Böylelikle söylemeye çalıştığınız şeyin karşı dilde gerçekten anlamlı olup olmadığını görmeniz mümkün oluyor.

Bu basit uygulama her dil için özel hâle gelmiş olan deyimlerde pek işe yaramıyor. Ancak günlük hayatta kullandığınız basit cümleler için, söyleyeceğiniz veya yazacağınız çevirinin anlamlı olup olmadığını bu uygulama sayesinde kontrol edebilirsiniz.

The Verge sitesine göre, Boomerang bağımsız bir uygulama geliştiricisi olan Ishmael Shabazz tarafından tasarlandı. Ücretsiz indirilebilen uygulamada reklam gösterimi yapılıyor. Yıllık 6,99 TL’lik ödemeyle uygulamaya abone olabilir ve reklam olmadan bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Shabazz Google’ın Çeviri üzerinden gerçekleştirilen her bir 20 milyon karakterlik çeviri için 20 dolar kestiğine dikkat çekiyor, bu nedenle uygulamanın yaşaması için reklam gelirlerine ve abonelik gelirlerine ihtiyaç var.

Google Çeviri, yıllar geçtikçe, otomatik öğrenmenin de etkisiyle daha iyi hâle geldi. Özellikle Türkçe çevirilerde bu servisin iyileşimine bizzat tanık olmak mümkün. Üstelik Google, geçtiğimiz sonbaharda Google Nöral Makine Çevirisi olarak adlandırabileceğimiz yeni bir tekniğe geçti, böylelikle çevirilerde işin içine yapay zekâ da girmeye başladı.

İLGİLİ HABERLER