Eğlence

U2 vokalisti Bono: Albümümüzün Apple kullanıcılarına ücretsiz dağıtılması benim fikrimdi

bono tim cook

Apple 2014’te tüm iTunes kullanıcılarının müzik kütüphanesine ücretsiz olarak sunduğu bir U2 albümünü eklemişti. Ancak çok sayıda kullanıcı “zorlama” olarak gördüğü bu eklemeye tepki göstermiş ve Cupertino merkezli şirket albümün iTunes müzik kütüphanesinden çıkarılması için özel bir araç sunmak zorunda kalmıştı. The Guardian için bir yazı kaleme alan U2 vokalisti Bono, bu olayın sorumluluğunun tamamen kendisine ait olduğunu belirtti.

Bono fikrini Apple yöneticileri Tim Cook, Eddy Cue ve Phil Schiller’a açtığında şüpheci bir tavırla karşılaştığını dile getirdi. U2 vokalisti, Apple CEO’su Tim Cook’un kendisine “Ücretsiz müzikten mi bahsediyorsun? Ama işin asıl noktası müzisyenlerin ödeme alması.” şeklinde bir yanıt verdiğini belirtti.

Tecrübeli müzisyen kendisinin verdiği yanıtı ise şu ifadelerle aktarıyor: ” ‘Hayır’ dedim. Bunu ücretsiz dağıttığımızı düşünmüyorum. Sizin bize para ödeyeceğinizi ve ardından insanlara bir hediye olarak ücretsiz sunacağınızı düşünüyorum. Bu muhteşem olmaz mı?”

“Tim Cook kaşını kaldırdı. ‘Bizim albüm için para ödememizi ve ardından dağıtmamızı kastediyorsun öyle mi?’ diye sordu. Ben de ‘Evet, tıpkı Netflix’in filmleri alması ve abonelerine dağıtması gibi’ diye yanıt verdim. Tim bana bir İngilizce öğretmenine alfabeyi anlatıyormuşum gibi baktı. ‘Ama biz bir abonelik organizasyonu değiliz’ dedi. ‘Henüz değilsiniz. Bizimkinin ilk olmasına izin verin.’ şeklinde karşılık verdim. Tim tam anlamıyla ikna olmuş değildi. ‘Bunu sadece U2 seven insanlara mı sunacağız?’ diye sordu. Ben de ‘Herkese dağıtmalıyız. Dinleyip dinlememek insanların seçimi’ şeklinde karşılık verdim.”

Bono, yazısında insanların U2 albümünün ücretsiz dağıtılmasıyla ilgili reaksiyonlarından bahsetmeyi de ihmal etmiyor: “Sosyal medyadaki komik ifadelerden biri şuydu: ‘Bu sabah uyandım ve Bono’yu mutfağımda sabahlığımı giymiş, kahvemi içerken ve gazetemi okurken buldum.’ ‘Ücretsiz U2 albümü gereğinden pahalı’ ifadesi ise oldukça sertti. Bunun tüm sorumluluğunu alıyorum. İşin sorumlusu U2’nun menajeri Guy O, Edge (grubun gitaristi), Adam (grubun bas gitaristi) Larry (grubun davulcusu), Tim Cook veya Eddy Cue değil. Müziği insanların erişebileceği bir yere koyarsak insanların da dinlemek isteyeceğini düşündüm. Ancak işler böyle gitmedi.”

Bono, Apple ve U2’nun daha önce iPod için yaptığı iş birliğinden de bahsetmeyi ihmal etmedi. Grup olarak Steve Jobs’u U2 için özel tasarlanan bir iPod çıkarmaya ikna ettiklerini söyleyen Bono, sınırlı sayıda üründen Apple logosunu çıkarma önerisinin ise Jobs tarafından anında geri çevrildiğini belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER