Ulaşım

Boeing ve Porsche’den “uçan otomobil” işbirliği

boeing porsche

Boeing ve lüks spor otomobilleri üreticisi Porsche, dikey olarak kalkış ve iniş yapabilme (VTOL) yeteneğine sahip bir elektrikli araç konsepti geliştirmek için işbirliği yapıyor. Kısacası iki şirket bir “uçan otomobil” geliştirmeye çalışıyor.

Boeing’in ve Porsche’nin mühendisleri, ortak bir tasarım için birlikte mesai yapıyor. Bu tasarımın prototipinin de üretileceği belirtiliyor. Ortaya çıkacak sonucun Porsche’nin marka imajına uygun, üst sınıf bir araç olması sürpriz olmayacaktır.

Bu iki büyük şirket arasındaki işbirliği, şehir içindeki hava taşımacılığını da yeni bir boyuta taşıyacak gibi görünüyor. Porsche’den yapılan açıklamada, Boeing’le birlikte şehir içi hava taşımacılığı konusunda çalışacak uluslararası bir ekip kurulacağı belirtildi. Söz konusu ekip, şehir içi hava taşımacılığının pazar potansiyeli ve olası kullanım alanları gibi konuları mercek altına alacak.

Boeing bu alanda da Airbus ile rekabet içinde

Boeing’den konuyla ilgili olarak başkan yardımcısı Steve Nordlund’un imzasıyla yapılan açıklamada ise şu ifadeler bulunuyor: “Bu işbirliği güvenli ve verimli yeni bir ulaşım ekosistemi oluşturma hedefimizi daha ileriye taşıyacak. Aynı zamanda bize lider bir otomotiv şirketiyle üst sınıf bir hava taşımacılığı aracı geliştirme fırsatını değerlendirme imkanını verecek.”

Boeing’in ezeli rakibi Airbus, kendi VTOL aracını test etmeye daha önce başlamıştı. Google’ın kurucularından Larry Page’in desteklediği Kitty Hawk isimli girişim ise bir helikopterden 100 kat daha sessiz çalışan tek kişilik VTOL aracını kısa süre önce tanıtmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER