Teknoloji

Boeing Starliner uzay aracının ikinci test uçuşu ertelendi

boeing starliner

Boeing Starliner uzay aracının ikinci test uçuşunun erteleneceğine dair haberler doğru çıktı. Space.com sitesinin haberine göre, Boeing ve NASA uzay aracının ikinci yörünge test uçuşunu 2022’nin ilk yarısında gerçekleştirmeyi planlıyor.

Geçtiğimiz ağustos ayında yapılması planlanan uçuş, yakıcı madde izolasyon valfındaki problem nedeniyle ertelenmişti. Boeing’in bu sorunun muhtemel nedenlerini azalttığı belirtilse de; bunun karmaşık bir sorun olduğu ve çözüm için de “metodolojik bir yaklaşım” gerektiği ifade edildi. Konuyla ilgili açıklama Boeing’in ticari mürettebat programı müdürü Steve Stich tarafından yapıldı.

Boeing’in sorunun çözümü için farklı seçenekler üzerinde durduğu söyleniyor. Mevcut mürettebat kapsülü üzerinde küçük değişiklikler yapmanın yanı sıra hâlâ üretimi süren kapsülün de modifiye edilebileceği belirtiliyor. Boeing’in test uçuşunun kesin zamanı ise hâlâ belirsizliğini koruyor.

Starliner test uçuşunun ertelenmesi, Boeing için doğal olarak pek iyi bir haber değil. Bu gecikme, şirketin NASA astronotlarını uzaya götürmek için SpaceX ile girdiği rekabette geride kaldığı anlamına geliyor. SpaceX şimdiden Uluslararası Uzay İstasyonu’na iki defa mürettebat götürmüş durumda. Boeing’in testine kadar SpaceX’in istasyona bir sefer daha yapabileceği belirtiliyor. İki şirketin astronot taşıma işini sırayla yapabilecek duruma gelmesi için uzun bir süre beklemek gerekecek.

İLGİLİ HABERLER