Ulaşım

Boeing’in uçan taksisi ilk test uçuşunu yaptı

boeing pilotsuz ucan taksi

Havacılık devi Boeing‘in iştiraklerinden biri olan Aurora Uçuş Bilimleri isimli şirket, tamamen elektrikli ve otonom hava aracıyla ilk test uçuşunun gerçekleştirildiğini açıkladı. Dikey olarak havalanan ve birkaç saniye havada kalan araç, ardından şirketin ABD’nin Virginia eyaletinin Manassas şehrinde bulunan test alanına iniş yaptı. Boeing pilotsuz uçan taksi projesi kapsamında önümüzdeki dönemde yapılacak testlerde dikey uçuş dışında farklı formatların da deneneceğini belirtti.

Boeing’in gerçekleştirdiği test uçuşu, gelecekte gökdelenler arasında mekik dokuyacak pilotsuz ve elektrikli uçan taksiler görmeye bir adım daha yaklaştığımız anlamına geliyor. Yolcu taşımacılığının yanı sıra kargo taşımak için de kullanılabilecek olan bu otonom hava araçlarının şehir taşımacılığında yeni bir dönemi başlatacağı rahatlıkla söylenebilir. Şehir içinde hava taşımacılığı yapma hedefiyle hareket eden pek çok şirket olsa da, Boeing’in dünyanın en büyük havacılık şirketlerinden biri olduğunu ve rakiplerine göre kaynak bakımından ciddi avantajlara sahip olduğunu belirtmek gerekiyor.

Boeing’in çalışmalarının kayda değer olmasının en önemli sebebi ise hâlihazırda elektrikli veya hibrit bir otonom hava taşımacılığı aracının faaliyete geçmemesi. Bir aracı havada tutmak son için oldukça fazla enerjiye ihtiyaç duyuluyor ve mevcut batarya teknolojisi kalkış için gerekli olan güç/ağırlık oranını sağlayamıyor. Uzmanlar teknolojinin ihtiyaç duyulan seviyeye gelmesinin yıllar sürebileceğini belirtiyor.

Boeing’in elektrikli itiş sistemiyle çalışan prototipi 80 kilometrelik bir mesafeyi otonom olarak gidebiliyor. 9.1 metre uzunluğunda ve 8.53 metre genişliğinde olan araç, itiş ve kanat sistemlerini birleştirerek verimli şekilde havada süzülebiliyor, dikey olarak kalkış ve iniş yapabiliyor.

Havacılık araştırmaları yapan Aurora, Boeing tarafından 2017’de satın alınmıştı. Aurora, satış öncesinde Uber ile “uçan taksi” geliştirme konusunda işbirliği yapan sayılı şirketlerden biriydi. Uber, “Uber Air” adını verdiği uçan taksi servisini 2023 itibarıyla hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Boeing pilotsuz uçan taksi testiyle ilgili duyurusunda Uber’den bahsetmese de, amacının “şehiriçi hava taşımacılığı pazarının potansiyelini ortaya çıkarmak” olduğunu vurguladı. Uber ise Boeing ve Aurora’yı başarılı test uçuşundan dolayı tebrik etti. Boeing’in rakibi Airbus da pilotsuz uçaklar ve uçan taksiler üzerinde çalışsa da, Boeing’den farklı olarak kendi uçan taksi servisini kurmayı planlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER