Ulaşım

Boeing NASA ile ikinci mürettebat taşıma görevi için anlaştı

boeing-cst-100-061115

NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na mürettebat taşıma için anlaşma yaptğı iki özel şirketten biri olan Boeing, mürettebat taşıma görevlerinin ikincisi için de sipariş aldı. Bu da, NASA astronotlarının en az iki kez şirketin CST-100 Starliner aracını kullanacağı anlamına geliyor. NASA, havacılık devine ilk siparişini geçtiğimiz mayıs ayında vermiş, ardından kasım ayında SpaceX ile de mürettebat taşıma konusunda anlaşmaya varmıştı. İlk taşıma işleminin ne zaman gerçekleşeceği ise henüz bilinmiyor.

Boeing ve SpaceX, ticari mürettebat programı çerçevesinde NASA için uzay aracı hazırlıyor. Söz konusu program, Amerikan astronotlarını yeniden Amerikan üretimi araçlarla uzaya taşınmasını amaçlıyor.

Boeing ve SpaceX NASA için “tasarruf” anlamına geliyor

Uzay mekiği programının iptalinden bu yana, NASA Rusya’ya ait Soyuz roketleriyle astronotlarını uzaya götürüyor. Bu da kuruma koltuk başına 80 milyon dolarlık bir maliyet yaratıyor. Boeing ve SpaceX’in araçları, NASA adına daha ekonomik seçenekler gibi gözüküyor.

NASA, ticari mürettebat sözleşmeleri çerçevesinde söz konusu iki şirketle dört uzay yolculuğu gerçekleştirecek. Kurumun elinde henüz sahibini bulmamış bir uçuş ve bir kontrat daha bulunuyor. Yeni kontratın kiminle yapılacağının uçuştan iki veya üç yıl öncesinde belirlenmesi gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER