ManşetlerUlaşım

Boeing 747-8, 777 ve 787 Dreamliner uçaklarında cep telefonu kullanımı serbest olacak

Uçağa bindiğimizde yapılan anonslardan bir tanesi yanımızda bulundurduğumuz tüm elektronik cihazları, MP3 çalarları, iPod’ları, dizüstü bilgisayarları, cep telefonlarını veya diğer tüm telsiz ve radyo ekipmanlarını kalkış ve iniş süresince kullanmamamız şeklinde. Bunun dışında uçuş süresince bu cihazları, cep telefonu ve telsiz cihazları dışında, kullanmak serbest. Akıllı telefonlarda yer alan uçuş modu sayesinde de bu cihazları kalkış ve iniş haricinde kullanmak mümkün. Ancak Boeing’in yaptığı açıklama gelecek yıldan itibaren uçaklarda cep telefonunu sürekli açık bulundurmanın ve kullanmanın serbest olabileceğini gösteriyor.

Boeing’in 747-8, 787 Dreamliner ve 777 modellerinde çok yakında cep telefonu kullanımı serbest bırakılacak. Boeing’in geçen temmuz ayında tanıttığı 787 Dreamliner barındırdığı Android tabanlı eğlence sistemiyle dikkat çekmişti. Ancak herhalde daha o zaman bile Boeing yöneticilerinin aklında  uçakta kullanılabilen tek Android sisteminin bu olmayacağı düşüncesi vardı.

Boeing’in gelecek yıl dağıtıma çıkacak uçaklarında cep telefonu kullanımı serbest bırakılacak olsa da, işin idari düzenlemesi bu uçağın sahibi olan havayolu şirketinin kurallarına tabi olduğu ülkeye bağlı olacak. Yani, uçaklarda cep telefonuyla serbestçe görüşme yapılıp yapılmayacağı uçakların teknolojik altyapısı elverse bile idari kuruluşlara bağlı olacak.

Aslında bu haberle paralel olarak nitelendirilebilecek bir haber geçtiğimiz aylarda Türkiye medyasında yer bulmuştu. Buradan detaylarına ulaşabileceğiniz haberde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün uçakta cep telefonu ve internet kullanımı için Türk Hava Yolları’na izin verdiği belirtiliyor. THY’nin uzak uçuşlarının bazılarında Wi-Fi hizmeti verilmeye başladı. Boeing 777 tipi bir uçakta da cep telefonu hizmetinin yıl sonuna kadar sunulmasının hedeflendiği de haberde yer alıyor. Bu son ayrıntı Boeing’in takvimiyle örtüşüyor. Haberde uçaklarda cep telefonu kullanımına izin verecek sistemin uçak 1800 metreden daha yüksek irtifada bulunduğunda çalışacağı da yer alıyor. Bunun altındaki yüksekliklerde ise sistem otomatik olarak devre dışı kalacak ve böylelikle zafiyet ortadan kalkacak.

Boeing, uçaklarda cep telefonu kullanımına izin verme ve Wi-Fi bağlantısı sunmanın yanı sıra, 2014 yılı içinde canlı TV ve medya içeriğini kablosuz bağlantı üzerinden akıtma gibi servisler verilmeye başlanacağını da belirtti. Uçakta telekonferans görüşmesi yapmak isteyen iş adamları olursa Boeing gelecekte onlara gerekli alt yapıyı sunacak gibi görünüyor.

Gelişmeler insanların dünya ile bağlantılarını kestikleri tek alan olarak kalan uçakların da artık giderek bir iletişim ortamı hâline döneceğini gösteriyor.

İlgili >> CNET

İLGİLİ HABERLER