Ulaşım

Boeing’den yeni 737 Max kararı

boeing 737 max

Boeing, en hafif tabirle “tartışmalı” olarak tanımlanabilecek 737 Max uçaklarının en az 2020’nin ortalarına kadar uçuşlara başlamayacağını açıkladı. Şirket daha önce 737 Max’in göklere dönüşü için 2020’nin ocak ayını işaret etmişti. Bu yeni erteleme, 737 Max’in uçmadığı toplam sürenin bir yılı bulacağı anlamına geliyor.

Boeing, konuya ilişkin açıklamayı internet sitesi aracılığıyla yaptı. Şirket, yeni takvimle ilgili olarak müşterilerine ve tedarikçilerine ekstra bilgi vereceğini belirtti. Boeing’in yeni takviminin daha önce ABD merkezli havayolu şirketleri tarafından verilen takvime uygun olduğu söylenebilir. Amerikan havayolu şirketleri, 737 Max uçuşlarının başlangıcı için 2020’nin haziran ayını işaret etmişti.

Boeing’in açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Sertifika süreçlerini de değerlendirmeye alarak, geçmiş tecrübemiz ışığında 737 Max’in tahmini dönüş zamanını güncelledik. Böylelikle bilinen takvim risklerini ve sertifika sürecinde ortaya çıkabilecek diğer problemleri bertaraf etmeye çalıştık. Bu karar, 737 Max’in uçuş kontrol sistemlerini titizlikle kontrol etmek isteyen havacılık düzenleme kurumlarının da işine yarayacaktır.”

Boeing 737 Max üretimini durdurdu

737 Max, Boeing’in şimdiye kadar en çok satan modeli olmuştu. Ancak geçtiğimiz yıl toplamda 346 kişinin hayatını kaybettiği iki ölümlü kazaya karışan uçak, o günden bu yana Boeing için tam bir krize dönüşmüş durumda.

Yapılan incelemeler sonucunda uçakta iki büyük kazaya yol açan sorunun dışında başka kusurlar da tespit edilmişti. Buna rağmen uçağın üretimine devam eden Boeing, geçtiğimiz hafta itibarıyla 737 Max’in üretiminin geçici olarak durdurulacağını açıklamıştı. 737 Max krizi, Boeing’de CEO değişikliğine de neden olmuştu.

İLGİLİ HABERLER