Ulaşım

Boeing 737 Max’in yazılım güncellemesi hazır

boeing 737 max

Boeing 737 Max uçağı için hazırladığı yazılım güncellemesinin tamamlandığını açıkladı. Söz konusu yazılım güncellemesiyle Lion Air ve Air Ethiopia’ya ait iki 737 Max’in düşmesine ve toplamda 346 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yazılımsal kusurların düzeltilmesi amaçlanıyor. İlk etapta bu güncellemenin nisan ayında yayınlanacağı açıklansa da, Boeing uçakların düşmesine sebep olan problemin kesin tespiti ve sorunun tamamen çözümü için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu belirtmiş ve süreci biraz daha uzatma kararı almıştı.

ABD Federal Havacılık Kurumu (FAA), yapılacak güncellemeyi mart ayında geçici olarak onaylamıştı. Ancak yazılımın nihai onayı ve gerekli sertifikayı alması için yeniden FAA tarafından test edilmesi gerekiyor. Boeing hâlihazırda FAA’ya ekstra bilgileri aktarıyor. Söz konusu bilgiler arasında pilotun farklı uçuş senaryolarında uçuş kontrolleri ve paneliyle nasıl etkileşime girebileceği yer alıyor.

Boeing’den konuyla ilgili olarak CEO Dennis Muilenburg‘un imzasıyla yayınlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: ” FAA ve dünya genelindeki diğer düzenleyici havacılık kurumlarına ihtiyaç duydukları tüm bilgileri sağlama konusunda kararlıyız. Bu süreci mümkün olan en doğru şekilde yürütmeyi istiyoruz.”

Boeing 737 Max için hazırladığı yazılım güncellemesinin testi için toplamda 207 test uçuşu gerçekleştirdiğini ve 737 Max’lerin havada 360 saatten daha uzun süre kaldığını açıklamıştı. Simülatör testleri de yapan Boeing, 737 Max’ler tekrar ticari uçuşlara başlamadan önce dünya genelinde bir dizi müşteri konferansı da düzenleyecek.

İLGİLİ HABERLER