Ulaşım

Boeing’den 737 Max kurbanlarının yakınları için özel fon

boeing 737 max

Boeing, geçtiğimiz ekim ayından beri yaşanan iki 737 Max kazasında hayatlarını kaybeden kişilerinin ailelerine destek olmak için 100 milyon dolarlık bir fon oluşturduğunu açıkladı. Bu doğrultuda yerel hükümetler ve sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışacak olan şirket, oluşturduğu fonla kazadan etkilenen ailelerin eğitim ve yaşam giderlerine destek olacak. Söz konusu fon, kazadan etkilenen toplulukların ekonomik gelişimi ve bu toplulukların yararlanabileceği özel programlar için de kullanılacak.

Boeing’den verilen bilgiye göre, oluşturulan fonun kullanımı yıllara yayılacak. Havacılık devi, geçtiğimiz yılı 101 milyar dolar gelirle tamamlamıştı. Konuyla ilgili olarak önümüzdeki dönemde daha fazla bilgi paylaşacağını belirten şirket, çalışanlarının da bu fona bağışlarıyla katkıda bulunabileceğini açıkladı. Boeing, 31 Aralık 2019 itibarıyla çalışanlarının yaptığı bağış kadar bir meblağı fona ekleyecek.

Boeing’in başkanı ve CEO’su Dennis Muilenburg, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Boeing olarak meydana gelen iki kazada yaşanan trajik kayıplar için son derece üzgünüz. Bu kayıpların ağırlığı, gelecek yıllarda kalbimizde ve aklımızda yaşamaya devam edecek. Hayatlarını kaybedenlerin ailelerine ve sevdiklerine bir kez daha başsağlığı diliyoruz. Umuyoruz ki, bu ilk destek programı onları rahata kavuşturabilir.”

Boeing’in destek fonu, 737 Max’in uçuş yazılımında yeni bir hatanın bulunmasından kısa bir süre sonra açıklandı. Lion Air ve Ethiopian Airlines uçaklarını düşüren hatadan daha farklı olduğu belirtilen bu yeni problemin çözümünün de zaman alacağı belirtildi. Yeni hata nedeniyle dünya genelinde pek çok havayolu şirketi, 737 Max’lerin seferlere dönüşünü erteledi. Bu da pek çok uçuşun daha şimdiden iptal edilmesine neden oldu.

İki büyük Boeing 737 Max kazası, beş ay arayla meydana gelmişti. Söz konusu kazaların uçağın “stalling” durumunu düşmesi için hazırlanan yazılımdaki bir arızadan kaynaklandığı belirtilmişti. Boeing’in ise zaman ve para tasarrufu adına bu özelliği pilotlara gerektiği şekilde anlatmadığı iddia edilmişti.

Boeing , 737 Max kurbanlarının yakınları için oluşturduğu 100 milyon dolarlık fonun kazalarda kaybedenlerin yakınları tarafından açılan davalardan bağımsız olduğunu belirtti. Şirket, özel destek programıyla yasal süreçleri durdurma gibi bir amacının olmadığının altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER