Ulaşım

BMW’den yeni konsept otomobil i Vision Dee

bmw i vision dee

BMW i Vision Dee, i Vision konsept otomobil programının en son üyesi olarak CES 2023‘te gözler önüne çıktı. Şirket 2017’de Dynamics, 2018’de Next ve 2022’de de Circular modellerini tanıtmıştı. Dee kelimesinin “Digital Emotional Experience” (Dijital Duygusal Deneyim) tamlamasının kısaltması olduğunu belirtmekte fayda var.

Daha önce çıkan i Vision otomobillerinde olduğu gibi, Dee’deki pek çok özelliğin de farklı otomobillerde son kullanıcıyla buluşması muhtemel görünüyor. Özellikle BMW’nin 2025 itibarıyla kullanmaya başlayacağı Neue Klasse elektrikli araç platformuna sahip otomobillerin Dee’den esintiler taşıması bekleniyor.

Şirketten verilen bilgiye göre, Dee BMW’nin “Karma Gerçeklik Kaydırıcısı” ile gelecek. Bu araç sensörlerin yardımıyla sürücülerin önünde cama yerleştiriken panelde ne kadar dijital içerik gösterileceğini belirliyor. Bu ekranda hem sürüşle ilgili bilgileri hem de eğlence ve artırılmış gerçeklik içeriklerini görmek mümkün oluyor.

BMW i Vision Dee için “dijital dünyanın kapısı” tanımalamasını kullanıyor

BMW Tasarım Grubu’nun baş yöneticisi Adrian van Hooydonk, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “i Vision Dee ile otomobilinizin dijital yaşamınıza nasıl pürüzsüzce entegre edileceğini göstermeyi hedefliyoruz. Otomobiliniz dijital dünyaya açılan kapınız olacak ve kontrol daima sizde olacak. Doğru uygulandığı takdirde teknoloji değerli deneyimler yaratır, sizi daha iyi bir sürücü yapar ve insanlarla makineleri yakınlaştırır.”

bmw i vision dee

BMW i Vision Dee sürücülerin yaklaştığını fark edince grafikler, ışık ve ses efektleriyle bir karşılama yapacak. Bu karşılaştırma kişiselleştirilmiş olacak. Buna ek olarak, sürücüler otomobille sözlü komutlar üzerinden iletişim kurabilecek. Otomobil söylenenlere böbrek şeklindeki ızgarası ve farlarıyla yanıt verecek. Otomobilin ızgarası dijitalleştirildiği için burada dijital simgeler görmek de mümkün olacak.

İLGİLİ HABERLER