Ulaşım

BMW geleceğin otomobillerine lazer ışığı getirecek

BMW otomobillerinin far ve diğer ışıklarında LED lambaları kullanan ilk otomotiv şirketleri arasında bulunuyor. LED’ler daha az güç tüketimi ve geleneksel otomotiv aydınlatma ekipmanlarına göre daha uzun süre dayanmaları nedeniyle mükemmel bir niteliğe sahip. LED kullanımı konusunda öncülük yapan BMW şimdi işleri bir adım öteye taşıyor ve otomotiv aydınlatma sistemlerini laser ışıklarla tanıştırıyor. Lazer aydınlatmanın önümüzdeki birkaç yıl içinde pazara giriş yapması bekleniyor.

Lazer ışık sayesinde kullanım sırasında konfor ve emniyeti arttıracak yeni aydınlatma fonksiyonlarıyla tanışabiliriz. Bu ışıklar enerji verimi ve yakıt tasarrufu açısından yüksek derecede önem teşkil edebilir. BMW lazer ışıklar monokrom yapıda olduğunu ve uyumlu ışık olarak bilindiğini belirtiyor. Yani, lazer ışık dalgaları düzenli yapıda ve sabit bir faz farkına sahip. Bu da lazer ışıkların günümüzde kullanılamn LED’lerden bin kat daha yoğun ve paralele yakın ışık demeti oluşturabilmesini sağlıyor.

Lazer demeti daha az enerji kullanmanın yanı sıra daha çevreci oluşuyla da bataryayla çalışan elektrikli otomobiller için ideal olabilir. BMW şu anda piyasada bulunan lazer imleçlerin yarattığı olumsuz izlenimin aksine lazer ışığın araç aydınlatmalarında kullanılması sırasında insanlar ve hayvanlar için güvenli olduğuna dikkat çekiyor. Işığın otomobillerdeki kullanımı sırasında doğrudan bir yayılım söz konusu olmayacak, bunun yerine ışık trafikte kullanıma uygun şekilde güvenli bir forma dönüştürülecek. Üretilecek olan ışık parlak beyaz renkte olacak. LED’ler watt başına 100 lümenlik ışık şiddeti üretirken lazerlerde bu değer 170 lümene çıkıyor.

İlgili – BMW

İLGİLİ HABERLER