Ulaşım

BMW’nin elektrikli modelleri i3 ve i8 Türkiye’de

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

bmw-i8-14

BMW’nin ”Doğuştan Elektrikli” sloganıyla lanse ettiği i serisi iki modeliyle Türkiye pazarına giriş yaptı. Borusan Otomotiv’in Ataşehir’deki galerisinde gerçekleştirilen tanıtım etkinliğinde BMW i3 ve i8 Türkiyeli otomobil tutkunlarının karşısına çıktı.

bmw-i3-23

 

Etkinlikte konuşan Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, elektrikli otomobil pazarının hem BMW i markasının modelleri hem de diğer üreticilerin otomobilleriyle ivme kazanacağını ve şarj istasyonlarının sayısının artmasıyla yıldan yıla büyüyeceğini belirtti. Biryıldız gelişen çevre bilincine ve düşük kullanım maliyetlerine paralel olarak özellikle BMW i3’e hem bireysel kullanıcıların hem de filo kiralama şirketlerinin yoğun bir ilgi gösterdiğine dikkat çekti. Şu an için üretim sayısı kısıtlı olduğu için kurumsal müşterilere daha az sayıda otomobil verebildiklerini söyleyen Biryıldız, gelecek yıldan itibaren bu konuda daha verimli olacaklarına inandığını sözlerine ekledi.

bmw-i8-36

2007 yılından bu yana yürütülen araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda şekillendirilen i serisinin ilk üyesi olan BMW i3, tamamen elektrikle çalışacak şekilde tasarlanan ilk lüks otomobil olma özelliğini taşıyor. Eylül ayı itibarıyla 46 bin 100 avrodan başlayan anahtar teslim fiyatı ve özel donanım paketiyle Türkiye pazarıa giren BMW i3, füturistik çizgileri ve karbon fiber takviyeli plastikten üretilen yolcu hücresiyle dikkat çekiyor. 170 HP güç ve 250 Nm tork üreten motor sayesinde BMW i3 7.2 saniyede 0’dan 100 km hıza çıkabiliyor. Otomobilin lityum iyon bataryasıyla günlük sürüşte 130 ila 160 km arası bir mesafe katedilebiliyor. ECO PRO modu bu mesafenin üzerine 20 kilometre daha eklerken ECO PRO + moduyla ekstradan 20 kilometre daha ilerlemek mümkün oluyor. Bu da toplam mesafeyi 200 kilometreye çıkarıyor. BMW i3’ün Türkiye donanım paketinde çok fonksiyonlu direksiyon, lastik basınç göstergesi, yağmur sensörü, otomatik klima, fren fonksiyonlu hız sabitleyici, LED teknolojili gündüz farları, navigasyon, uzaktan erişim hizmetleri, Türkçe ön panel ve batarya sertifikası bulunuyor.

bmw-i-sarj1

BMW’nin spor otomobillerin geleceğini ortaya koyan model olarak tanımladığı ve dünyanın lazer aydınlatma teknolojisine sahip ilk otomobili olma özelliğini taşıyan BMW i8’in Türkiye satışları için ön sipariş süreci de eylül ayı itibarıyla başladı. Türkiye’de 180 bin avro’dan başlayan fiyatlarla satılacak olan otomobilin satış süreciyse 2015 yılbaşında başlayacak. Halihazırda gelen i8’leri test aracı olarak kullanacak olan Borusan Otomotiv, siparişler doğrultusundaki satışlar için 2015’i bekleyecek.

bmw-i3-12

1.5 litre silindir hacimli 231 HP BMW Twin Power benzinli motor ve 131 HP elektrikli motor barındıran BMW i8, 4.5 saniyenin altında bir sürede 0’dan 100 km hıza yükselebiliyor. Dolu bir yakıt deposu ve tam şarj edilmiş bataryalarla COMFORT modunda 500 km mesafe kat edebilen otomobil, ECO PRO modunda bu mesafenin üzerine 100 km daha ekleyebiliyor.

bmw-i8-25

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, BMW i3 ve i8 için yaptıkları altyapı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şarj istasyonlarında BMW i markasının Charge Now hizmetinin devreye gireceğini belirtti ve bunun için Türkiye’deki en deneyimli şirketlerden biri olan Eşarj ile çalışacaklarını dile getirdi. Borusan Otomotiv olarak bu konuda ayrı girişimlerinin olacağını da söyleyen Biryıldız, İstanbul’daki beş yetkili satıcılarının tesislerine ve Ankara’ya hızlı şarj istasyonları kuracaklarını ve bu istasyonlarda 15 dakikada 100 km.’lik şarj sağlayan bir altyapı bulunacağını dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER