Ulaşım

BMW yapay zekâ tabanlı elektrikli bisikletlerle trafik sorununun çözüleceğine inanıyor

bmw elektrikli bisikletElektrikli bisiklet ve motosikletler, bazı şehirlerde oldukça popüler. Ancak şehirlerin söz konusu araçlara uygun olduğunu söylemek pek mümkün değil. Elektrikli bisiklet ve motosikletlerin hem yollarda hem de şarj istasyonlarında otomobillerle boğuşması gerekiyor. Ancak BMW elektrikli bisiklet sürücülerine ayrı bir yol vererek hem bu sorunların hem de trafik sıkışıklığının önlenebileceğine inanıyor.

BMW ve Çin’in Şangay şehrinde bulunan Tongji Üniversitesi tarafından geliştirilen konsept “Vision E3 Way” ismini taşıyor. Bu proje çerçevesinde elektrikli bisiklet sürücülerine ayrı bir yolun tahsis edilmesi planlanıyor. Böylelikle hem trafik sıkışıklığının azalcağı hem de elektrikli bisiklet sürücülerinin daha güvenli biçimde hareket edeceğine inanılıyor. Elektrikli araçların iki tekerlekle ulaşımı daha cazip hâle getirilebileceği de belirtiliyor.

BMW ve Tongji Üniversitesi, elektrikli bisiklet rotalarının mevcut yolların üzerine yerleştirilmesini öngörüyor. Üstü kapalı olması planlanan bu yollarda soğutma sisteminin arıtılmış yağmur suyuyla yapılabileceği belirtiliyor. Hazırlanan konseptte 25 kilometrelik otomatik bir hız limiti uygulanırken, trafik yönetiminin de yapay zekâ ile gerçekleştirilebileceğinin altı çiziliyor. Bu sayede kazaların daha etkin biçimde önlenebileceğine inanılıyor. Sistemin kiralık bisikletler üzerinden işlemesi de BMW’nin planları arasında yer alıyor.

BMW elektrikli bisiklet sistemini Çin’de uygulamaya koyabilir

Kuzey Amerika gibi arabaların hakim olduğu pazarlarda bu sistemin uygulanması kulağa pek mantıklı gelmiyor. BMW elektrikli bisiklet sisteminin Çin gibi ülkelerde yararlı olacağına inanıyor. Çin hem yüksek nüfusu hem de bisiklet kullanımının yaygınlığı nedeniyle uygun bir test sahası olacak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER