Ulaşım

BMW çip krizi nedeniyle dokunmatik ekrandan vazgeçiyor

bmw

BMW, küresel çip krizi nedeniyle yeni otomobillerinin önemli bir kısmında dokunmatik ekrana yer veremeyecek. İlk olarak BimmerFest forumlarında gündeme getirilen bu iddia, daha sonrasında şirket tarafından AutoBlog ve Edmunds sitelerine gönderilen açıklamayla doğrulandı.

Şimdiye kadar pek çok otomobil üreticisi çip krizi nedeniyle üretime ara vermek veya bazı özelliklerden vazgeçmek gibi adımlar atmak zorunda kalmıştı. BMW’nin verdiği tavizin de günümüz koşulları çerçevesinde önemli olduğu söylenebilir. Dokunmatik ekranlar artık otomobiller için standart hâline gelmiş durumda. Dokunmatik ekranın olmaması artık otomobil sahiplerinin araçla etkileşimini sınırlayacak bir faktör olarak değerlendirilebilir.

BimmerFest’teki paylaşıma göre; bu karardan etkilenen bazı otomobillerde (3 Serisi, X5, X6 ve X7) yedek asistan özelliğine erişim de kesilecek. Dokunmatik ekran olmadan gelecek otomobillerde araç sahiplerine 500 dolar değerinde indirim yapılacak. Buna ek olarak, araç satışı sırasında bayilerde durumdan haberdar olunduğuna ilişkin bir belge imzalanması istenecek.

Dokunmatik ekranın yerini merkez konsola yerleştirilen bir kontrol alanı alacak. Bu alanda izleme dörtgenlerini hatırlatan özellikler bulunacak. Ekranla etkileşim bu alan üzerinden sağlanacak. Bunun dokunmatik ekranın yerini ne kadar tutacağı konusunda şimdiden bir şey söylemek mümkün değil.

BMW daha önce de belirttiğimiz gibi bu tarz önlemler almak zorunda kalan tek üretici değil. Küresel çip krizinin gelecek yıl da sürmesi beklendiği için başka şirketlerin de benzer adımlar atması sürpriz olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER