Ulaşım

BMW yeni Art Car serisinde John Baldessarri ve Cao Fei ile çalışacak

bmw-art-car-231115

BMW’nin “Art Car” adını verdiği serisi, otomobilleri ünlü sanatçıların hareketli tuvallerine dönüştürdüğü için hem sanatseverler hem de otomobil meraklıları arasında bir hayli popüler. Geçmişi 1975’e dayanan BMW Art Car serisine Andy Warhol, Roy Lichtenstein ve Frank Stella gibi üst sınıf sanatçılar, tasarımlarıyla katkıda bulundu. Seriye ait otomobiller Paris’teki ünlü Louvre Müzesi’nde sergilendi. Özel ve renkli BMW Art Car koleksiyonu, 40 yıldır etkileyici sanatçıların perspektiflerini başka bir yolla aktarmalarını mümkün kılıyor.

Alman otomotiv devi, geçtiğimiz hafta yeni Art Car serisi otomobilleri için işbirliği yapacağı iki tasarımcının adını açıkladı. Bu isimlerden biri efsanevi Amerikan tasarımcı John Baldessarri, diğer ise Çinli Cao Fei oldu. Baldessarri ve Fei tarafından tasarlanan BMW Art Car otomobilleri 2017’de görücüye çıkacak. BMW Art Car serisinin Baldessarri ve Fei’yi buluşturması, ilginç bir durumu da beraberinde getiriyor. Fei, bugüne kadar BMW Art Car koleksiyonuna tasarım yapması için seçilen en genç sanatçı olurken, 84 yaşındaki Baldessarri koleksiyona katkı sağlayan en yaşlı sanatçı unvanını ele geçirecek. İkili, iki adet BMW M6 GT3’ü Art Car serisinin 18 ve 19 numaralı otomobillerine dönüştürecek.

BMW Art Car koleksiyonunda birlikte çalışma kararı aldığı tasarımcıların ismini, New York’taki Guggenheim Müzesi’nde düzenlenen bir etkinlikte duyurdu. Art Car serisinin ilk üyesi olan ve Alexander Calder tarafından tasarlanan 1975 model BMW CSL 3.0 da etkinlikte sergilendi. Calder’in CSL 3.0 çalışmasını sırasıyla Frank Stella ve Robert Rauschenberg’in eserleri takip etmişti.

2010 yılında Jeff Koons tarafından tasarlanan otomobil, BMW Art Car serisinin en son üyesi niteliğini taşıyor. Tıpkı selefleri gibi 24 saatlik Le Mans yarışına katılan söz konusu otomobil, şirkete bir zafer getirememişti. Olafur Eliasson tarafından tasarlanan BMW H2R ise Art Car serisinin sürülemeyen otomobillerinden biri olmasıyla dikkat çekmişti.

BMW Art Car serisi tarihinde ilk defa, iki tasarımcı aynı anda aynı modeller üstünde bağımsız çalışmalar gerçekleştiriyor. Kavramsalcı akımın temsilcilerinden olan John Baldessarri, çalışmalarında yazı ve çizimi bir araya getirmesiyle tanınıyor. Cao Fei ise değişen Çin’i inceleyen algısal parçalarıyla kendisine ün sağlamayı başarmıştı.

Pistlerde yarışması planlanan BMW Art Car ailesinin yeni üyeleri, 2017’den itibaren müzelerde de sergilenecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER