ManşetlerUlaşım

BMW 5 Serisi’nin elektrikli devrimi: Yeni nesil i5 tüm hızıyla geliyor

bmw 5 serisi i5

Bir otomobil klasiği olan BMW 5 Serisi, elektrikli bir çağa adım atıyor. Alman otomobil devi BMW, bu hafta 3 Serisi ve 7 Serisi arasındaki lüks sedana, yani 5 Serisi’ne yeni bir elektrikli seçenek getirdi. Sekizinci nesli olan bu sedan, tamamen elektrikli bir versiyon olan i5 ve yenilenmiş benzinli bir eşlikçi ile karşımıza çıkarıyor.

Elektrikli 5 Serisi’nin sunduğu iki donanım seçeneği bulunuyor: Arka tekerleklerden çekişli i5 eDrive40, 335 beygir gücünde ve 400 Nm tork üretirken, tüm tekerleklerden çekişli ve daha sportif i5 M60 xDrive, etkileyici bir şekilde 601 beygir gücünde ve 820 Nm tork üretiyor.

Her iki versiyon da elektronik olarak sınırlı hıza sahip. eDrive40 versiyonu, 0’dan 100 km/sa hıza sadece 6 saniyede ulaşırken, M60 modeli bu hızı yalnızca 3.8 saniyede yakalıyor. Ayrıca, her iki versiyon da maksimum 193 km/s hıza çıkabilir.

BMW’nin yeni 5 Serisi i5 modeli, 81.2kWh’lik bir batarya paketi ile geliyor. Bu batarya, WLTP standartlarına göre daha muhafazakar olmayan 516 kilometrelik bir menzil sunuyor. Şarj konusunda, BMW, aracı 10’dan 80’e yüzde kapasiteye yaklaşık 30 dakikada çıkarabilen 205kW’lık hızlı şarjı kabul edebilen i5 için Volkswagen’in Electrify America şirketiyle işbirliği yapıyor.

Elektrikli 5 Serisi, BMW’nin yeni eller serbest otoban sürüş özelliklerini taşıyan ilk araçlardan biri olacak. Araç ayrıca şerit değişikliği önerisi de yapabilir. Sürücü, dış ayna yoluyla bu öneriyi onaylayabilir.

BMW, 5 Serisi’nde ilk defa otomobil içi oyunları içeren bir bilgi-eğlence sistemi tasarladı. Araç park halindeyken bir dizi oyun erişilebilir olacak, bu da örneğin şarj süresince zamanı geçirmeye yardımcı olacak. Ayrıca, park halindeki araçlar için video akışı da sağlanacak.

BMW’nin i7 ve iX gibi diğer elektrikli modellerinde olduğu gibi, 5 Serisi’nin ön yüzünde de şirketin imza niteliğindeki böbrek ızgarası bulunuyor. Bu tasarım öğesi, özellikle elektrikli araç çağında hava akışının daha az önemli olduğu bir dönemde, polarize bir tasarım tercihi haline geldi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER