Manşetler

Bluetooth yeni standart ile hızı ve kapsama alanını artıracak

bluetooth-smart-home-121115

Nesnelerin İnterneti içinde en fazla tercih edilen bağlantı protokolü olma konusunda rekabet giderek kızışırken, Bluetooth daha hızlı olmaya ve evin bütününü kapsamaya hazırlanıyor. Üstelik bunu yaparken cihazların pil ömrüne de olumsuz etkide bulunmamayı hedefliyor.

2016 yılı için Bluetooth Smart yol haritası Bluetooth Special Interest Group (SIG) tarafından gösterildi. Bluetooth’un telefon ve kablosuz kulaklık arasında bağlantı sağlamak için kullanılan kısa menzilli bir bağlantı yöntemi olduğunu düşünenler, bu düşüncelerini tekrar gözden geçirmek zorunda kalacak gibi görünüyor.

Yenilenen teknolojinin standartları ve özellikleri henüz doğrulanmasa da, Bluetooth Smart’ın başta gelen özellikleri ve yetenekleri yeteri kadar dikkat çekici gibi görünüyor. Bluetooth Low Energy veya Bluetooth LE olarak da bilinen Bluetooth Smart’ın yaklaşık 100 metrelik bir menzili bulunuyor. Ancak yeni versiyonla birlikte bunun 4 kat daha artması bekleniyor.

Artan menzil Bluetooth Smart’ın bütün bir akıllı evi veya akıllı nitelikte küçük bir ofisi, herhangi bir tekrarlayıcı istasyon kullanmadan kapsamasını mümkün kılacak.

400 metreye varan menzilin yeterli olmadığı zamanlarda da örgü tipi (mesh) ağ yapısıyla menzili daha da genişletme imkanı olacak. Böylelikle her bir Bluetooth Smart cihazı sadece merkezi bağlantı noktasına bağlanmakla kalmayacak, uzaktaki cihazlar içinde birer bağlantı noktası görevi görecek, böylelikle kapsama alanı organik şekilde artacak.

Hızın yüzde 100 oranında artması bekleniyor. Bluetooth SIG’nin iddiasına göre, bu hız artışının enerji tüketimi üzerinde herhangi bir etkisi olmayacak. Hızın artmasına bağlı olarak gecikme de düşecek. Yine de Bluetooth Smart’ın gigabit Wi-Fi gibi gelecek bağlantı protokollerine rakip olması beklenmiyor. Bluetooth Smart şu anda 1 Mbit/sn’lik teorik veri iletim hızı sunuyor. Bu iki katına çıksa bile Wi-Fi ve WiGig’in çok gerisinde kalmayı sürdürüyor.

Bluetooth Smart’ın güç tüketiminde tutumlu davranması yeni versiyonun akıllı evler, ağa bağlı medikal cihazlar ve otomotiv endüstrisi için tercih edilen bağlantı protokollerinin başında olmasını sağlayabilir.

Bluetooth SIG idari direktörü Mark Powell, yenilenen Bluetooth protokolüyle ilgili olarak, ekleyecekleri yeni işlevlerle birlikte Bluetooth’un Nesnelerin İnterneti teknolojisinin omurgası hâline geleceğini kaydetti.

Yeni Bluetooth Smart teknolojisiyle ilgili standartların 2016 yılında açıklanması bekleniyor. O zaman bu yeni kablosuz bağlantı teknolojisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olma fırsatı yakalayacağız.

İLGİLİ HABERLER