Teknoloji

Yeni Bluetooth standardı ses kalitesini yukarıya taşıyacak

apple google koronavirüs bluetooth
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Bluetooth standardının yönetimini yürüten Bluetooth SIG, CES 2020‘de yeni bir standardın duyurusunu gerçekleştirdi. Bluetooth LE Audio adını taşıyan bu yeni standart, ses aksesuarları için gelişmiş ses kalitesi ve düşük pil tüketimi gibi önemli yenilikler vadediyor.

Bluetooth, yakında ses tarafında iki farklı operasyon modunu destekleyecek. Bunlardan ilki, Düşük Enerji vericisi üzerinde işleyecek olan LE Audio olacak. Diğer standart ise Bluetooth Classic vericisi üzerinde çalışacağı için Classic Audio adını taşıyor.

Kablosuz ses deneyiminde performans artışı gibi önemli bir vaatle gelen LE Audio, işitme cihazlarını da destekleyecek. Ses Paylaşımı özelliği ise tek bir kaynağın birden fazla cihaza ve kulanıcıya ulaşmasını kolaylaştıracak.

LE Audio’nun bir parçası olarak geliştirilen Low Complexity Communications Codec (LC3) çözümü ise, mevcut SBC çözümüne kıyasla yüzde 50 daha düşük bir veri aktarım hızına rağmen, karşılaştırılabilir bir ses kalitesi sunacak. Bu durum, LE Audio uyumlu cihazlardaki güç tüketiminin azalacağı anlamına geliyor.

Bluetooth LE Audio uyumlu cihazlar ne zaman çıkacak?

Daha yüksek ses kalitesi vadeden yeni standart, tek bir kaynağın birden fazla ses aksesuarına aktarım yapmasının da önünü açıyor. Bu sayede LE Audio’nun işite cihazlarını desteklemesi mümkün hâle gelirken, yeni standardın birden çok ses aksesuarının bulunduğu ortamlarda işi önemli ölçüde kolaylaştıracağı belirtiliyor.

Bluetooth LE Audio’yla ilgili gereksinim ve kriterlerin 2020’nin ilk yarısı içinde açıklanması bekleniyor. Bu da uyumlu cihazların çıkışının 2021’i bulabileceği anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER