Teknoloji

Bluetooth dosya transfer işini Wi-Fi’ye havale ediyor

bluetooth-over-wifiMAC/PHY olarak adlandırılan yeni bir Bluetooth standardı Wi-Fi üzerinden Bluetooth iletişimini mümkün kılıyor. Bu sayede Wi-Fi hızlarında uçtan uca Bluetooth bağlantısı sağlanabiliyor. Bu teknolojinin Nisan ayından itibaren resmiyet kazanması bekleniyor.

Broadcom’dan Mukul Suth’un iddiasına göre şu anda piyasada olan bazı telefonlar daha şimdiden bu tekenolojiyi destekliyor. Şu anda üretimde olan yongaların bu teknoloji için yeterliliği bulunuyor, tek yapılması gereken bir yazılım güncellemesi ile bu özelliği aktif hale getirmek.

MAC/PHY yönteminin mantığı oldukça akıllıca: İki cihaz Bluetooth aracılığıyla birbirini bulur ve el sıkışma prosedürü gerçekleştirilir. Dosya transferine başlandığı zaman iki uç arasındaki iletişim Wi-Fi donanım katmanına kaydırılır ve bu sayede 54 Mbps’ye varan hızlarda veri alışverişi mümkün olur. Transfer sona erdiği zaman Wi-Fi bağlantısı sonlandırılır ve kontrol tekrar Bluetooth’a geçer.

Bluetooth SIG (Speacial Interest Group), bu standart ile birlikte PC ve MP3 çalarlar arasında müzik kütüphanelerinin kablosuz olarak senkronize edilebileceğiPC ya da yazıcıya birden çok fotoğrafın hızla gönderilebileceği ve bilgisayar ya da televizyona kamera ya da telefon üzerinden video dosyalarının gönderilebileceğini belirtiyor.

Video: Wi-Fi üzerinden Bluetooth dosya transferi

İLGİLİ HABERLER