Manşetler

Bluetooth 4.1 standardı ile daha da akıllanıyor, pil tasarrufu artıyor

Bluetooth teknolojisinin ortaya çıktığı ilk zamanlarda bunu sadece kulaklıkları cep telefonlarına bağlamak veya zil sesi ve düşük çözünürlüklü fotoğrafları telefonlar arasında transfer etmek için kullanıyorduk. Ancak aradan uzun zaman geçti ve bu teknoloji şimdilerde kablosuz kulaklıklardan akıllı saatlere, ampüllerden ses sistemlerine kadar farklı sistemlerin haberleşmesi için kullanılıyor. Ve bu teknoloji her yeni sürümle birlikte giderek daha iyi hâle geliyor.

bluetooth-4-1-051213

Bluetooth SIG, 2010 yılında duyurduğu Bluetooth 4.0 standardına ilk güncellemeyi servis etti. Bluetooth 4.1 ile cihazlar daha akıllı hâle gelecek. Örneğin telefonunuzu bir hoparlörle aynı odada ve birbirine bağlı şekilde bıraktığınızda, Bluetooth 4.1 kullanımın aktif olmadığını otomatik olarak seziyor, geri dönüp telefonu kullanmaya başladığınızda bağlantıyı otomatik olarak tekrar kuruyor. Böylelikle pil tasarrufu sağlamış oluyor. Bu, Bluetooth bağlantısını bütün gün boyunca, telefonun pilinin biteceğine dair endişe duymadan açık tutabileceğiniz anlamına geliyor.

Toplu veri transferi de iyileştirildi. Böylelikle egzersiz amaçlı kol saatindeki sensör verileri bilgisayarınıza veya telefonunuza daha verimli şekilde gönderiliyor. Bluetooth 4.1, 4G LTE ile daha düzgün çalışacak hâle getirildi, böylelikle iki kablosuz teknolojinin çalıştığı bantlar birbirini engellemek yerine kullanıcı deneyimini iyileştirmek için akıllı biçimde çalışıyor.

Bluetooth 4.1 cihazların birbirleriyle konuşmasına da izin veriyor. Sensörler veri değişimi yaparken telefonunuz da bir dağıtım noktası işlevi görüyor. Böylelikle kolunuzda takılı durumda olan koşu saati siz bilgisayarınızın başına geldiğinizde telefonunuz üzerinden veri yüklemesini bilgisayara yapabilecek. Akıllı ev kavramının büyüdüğü bir ortamda bu sadece bir başlangıç niteliği taşıyor. Bluetooth ile kontrol edilen ışıklar siz evin kapısından içeri girdiğiniz anda telefonunuzla bağlantı kuracak ve evin ışıkları otomatik olarak yanacak.

Son olarak Bluetooth 4.1 geliştirici dostu da olacak, daha önce izin vermediği oranda elle değiştirmelere izin verecek. Örneğin çok fazla güç kullanan bir cihaza uzun vadede daha az güç tüketmek için yavaş bir yenileme döngüsüne sokulabilecek.

Bluetooth 4.1 standardı çıkmış olsa da, bu teknolojinin cihazlara ne zaman geleceği noktasında herhangi bir bilgi henüz verilmiş değil. Ancak duyuruların 10 Aralık tarihinden sonra yapılması bekleniyor.

İlgili >>Bluetooth

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER