Teknoloji

Bluesky, gönderileri görüntüleme yeteneklerini genişletiyor

bluesky

Kullanıcılarını seçkin bir davetiye sistemiyle sınırlayan merkezi olmayan mikroblog platformu Bluesky, erişilebilirlik konusunda önemli bir adım attı. Bluesky’nin CEO’su Jay Graber tarafından yayımlanan bir blog yazısına göre, artık platformda yer alan gönderiler, giriş yapılmadan da Bluesky uygulamasından ve web sitesinden görülebilecek.

Görünürlük ayarlarını düzenleyerek gönderilerini sadece giriş yapmış kullanıcıların görmesini tercih eden kullanıcılar, bunu ayarlar bölümündeki bir seçeneği etkinleştirerek yapabilirler. Ancak Bluesky, bu ayarın platformların dışındaki uygulamalar tarafından dikkate alınmayabileceğini belirtiyor. Gizlilik anlamına gelmeyen bu ayar, yalnızca Bluesky uygulaması ve web sitesi üzerinden içeriğin görünürlüğünü sınırlamak için geçerli olup, diğer uygulamaların bu ayarı uygulayıp uygulamayacağının garantisi yok.

Bluesky’nin altını çizdiği gibi platform “açık ve kamusal bir ağ” olup, bu ayarın sadece Bluesky uygulamasındaki ve web sitesindeki içerikler için geçerli olduğunu vurgulamaktadır. Graber’in blog yazısında belirttiğine göre, Bluesky’deki gönderiler, geliştirici araçları ve diğer uygulamalar aracılığıyla daima kamusallaşmış durumdaydı.

Bluesky yeni logosuyla karşımızda

Bluesky platformu, yeni bir logoyla da kimliğini tazeledi; artık bir kelebek simgesi taşıyor. Daha önce mavi gök ve bulutlardan oluşan bir logo kullanan uygulamanın, kullanıcılar tarafından kelebek emojisi 🦋 kullanıldığının fark edilmesi üzerine bu değişikliğe gidildiği belirtildi. Graber, kelebeğin sosyal medyanın dönüşümünü temsil eden misyonlarına çok daha uygun olduğunu ifade etti.

Bir Twitter hayranını mutlu edecek hoş bir animasyona da sahip olan aplikasyon, basit bir mavi gök görselinden çok daha estetik ve anlamlı bir logoya kavuşmuş bulunuyor. ActivityPub protokolünün arkasındaki artan ivme ve Meta’nın Threads tarafından gösterilen açık destek ışığında, Bluesky’nin kendi AT Protokolü temelinde çalışan bir platform olarak geride kalma endişeleri bulunsa da, kullanıcılara sunulan eğlenceli sosyal ağ deneyiminin ve hızla büyümesinin, farklı protokollerin bir arada var olabilmesini ve bir fedivers evreninin kapılarını aralayabileceği umuluyor.

İLGİLİ HABERLER