BilimManşetler

BlueOrigin’in New Shepherd uzay aracı yeniden yola çıkıyor

blue origin new shepard

Uzay turizmi şirketi BlueOrigin, New Shepherd uzay aracının bir yıl aradan sonra yeniden uçuşa hazır olduğunu duyurdu. Şirket, Pazartesi günü Türkiye saati ile 17.30’da başlayacak olan fırlatma penceresini belirledi. Bu, Eylül 2022’deki başarısız fırlatmadan bu yana roketin ilk denemesi olacak. BlueOrigin, New Shepherd roketini Batı Teksas’taki Fırlatma Alanı Bir’den fırlatacak. Fırlatmayı, geri sayımın başlamasından 20 dakika önce web sitesinden canlı yayınlayacaklarını açıkladı.

Bu, yeniden kullanılabilir New Shepherd roketinin 24. fırlatması olacak ve 33 bilim yükü taşıyacak. Şirketin fırlatmalarının çoğu insansız gerçekleşti, ancak Engadget’in belirttiği gibi, bu fırlatmalardan altısı, William Shatner dahil bazı insanları taşıdı. Geçen yıl, Blue Origin’in insansız NS-23 fırlatması başarısız olmuş ve Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından soruşturma başlatılmıştı.

FAA, eylül ayında yayınladığı raporda, başarısızlığın “en muhtemel nedeninin” “beklenenden daha yüksek motor çalışma sıcaklıklarına” dayanan bir motor memesinin arızası olduğunu, ancak enkazın tamamen “belirlenmiş tehlike alanı” içinde kaldığını belirtti. Kurum, aynı arızanın bir daha yaşanmaması için şirkete, “motor ve meme bileşenlerinin yeniden tasarlanması” ve organizasyonel değişiklikler dahil olmak üzere 21 düzeltici eylem talimatı verdi.

Öte yandan roket, Blue Origin’in STEM eğitimini teşvik eden Geleceğin Kulübü programına katılan öğrenciler tarafından gönderilen 38 bin adet kartpostalı da taşıyacak. Geleceğin Kulübü, New Shepherd görevleri için fiziksel kartpostalları kabul ediyor, ancak kulüp aynı zamanda dijital gönderilerle dolu bir sabit sürücüyü de gönderiyor.

Post by @blueorigin
View on Threads

İLGİLİ HABERLER