Bilim

Blue Origin’in 24. uçuşu başarıyla tamamlandı

blue origin

Blue Origin’in New Shepard roketi, 24. görevinde başarıya ulaşarak, uzay turizmi alanında önemli bir adım daha attı. Jeff Bezos’a ait bu özel şirket, Batı Teksas’tan salı sabahı gerçekleşen fırlatmayla, roketin ve mürettebat kapsülünün güvenli bir şekilde ayrılmasını ve Dünya’ya dönüşlerini sağladı.

Lansmanın canlı yayınında, 25:44 dakikada roketin fırlatılışı gözlemlenebilirken, New Shepard’ın yaklaşık 106 kilometre yüksekliğe ulaşarak mürettebatsız kapsülünün kısa süreli uzay deneyimini gerçekleştirdiği görüldü. 33:00 dakikada, kısa süreli seyahatin ardından yeniden kullanılabilir roket dik bir şekilde iniş yaptı ve kapsül paraşütle dünyaya indi.

Blue Origin aslen 18 Aralık’ta bir uçuş planlamıştı, ancak soğuk hava şartları ve “yer sorunları” nedeniyle bu uçuş iptal edildi. NS-24 görevi, NASA’dan ve çeşitli eğitim kurumlarından 33 yük taşıdı. Ayrıca dünya genelindeki öğrencilerden 38,000 postkart taşıdı. Lansmanın tekrarını aşağıda yer alan videodan izleyebilirsiniz

Blue Origin’in uzay yolculuklarına yeni bir soluk

Geçtiğimiz yıl, Blue Origin NS-23 görevini bir roket arızası nedeniyle ani bir şekilde sonlandırmıştı. Federal Havacılık İdaresi tarafından yapılan araştırmada, sorunun “beklenenden daha yüksek motor çalışma sıcaklıkları nedeniyle bir motor memesi yapısında oluşan arıza” olarak belirlendiği tespit edildi. FAA, Blue Origin’den bazı motor ve memesi bileşenlerinin yeniden tasarlanması da dahil olmak üzere 21 düzeltici eylem gerçekleştirmesini talep etti.

Blue Origin daha önce insanları uzaya taşısa da, bu son başarı, şirketi daha fazla insan için uzay yolculukları sunma hedefine daha da yaklaştırdı. Jeff Bezos’un sahibi olduğu bu şirket, uzay turizmi alanında yeni ufuklar açmayı hedefliyor ve bu son başarısıyla uzay yolculuklarının geleceğine dair umutları artırıyor.

İLGİLİ HABERLER