Manşetler

Blue Origin Jeff Bezos ve yanındakileri uzaya çıkardı, başarıyla geri getirdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Blue Origin, insanları uzaya götüren özel şirketler arasına katıldı. Jeff Bezos’un şirketi; Bezos’u, yanında kardeşi, Wally Funk ve yolculuk için ödeme yapan müşterisi Oliver Daemen ile birlikte Kárman hattının ötesine, yani yeryüzünden 100 kilometre yüksekliğe taşıdı ve ilk mürettebatlı uzay uçuşunu başarıyla tamamladı. Ayrıca New Shepard roketi mükemmel görünen bir inişle yere geri döndü.

Söz konusu uçuş birden fazla rekor kırdı. Şimdiye kadarki en yaşlı astronotu (Funk, 82 yaşında) ve de en gencini (Daemen, 18 yaşında) içeriyordu. Ve Virgin Galactic, NASA’nın tanımına göre uzaya ilk çıkan olsa da; Blue Origin, uçuşunun Kárman çizgisini geçen iki uçuştan yalnızca biri olduğunun altını önemle çizdi.

SpaceX, bu yılın sonlarına kadar tamamen sivil bir mürettebatı uçurmayacak olsa da, Crew-1 göreviyle insanları uzaya götüren bu şirketlerden ilkiydi. Uzay turizmi planları şu ana kadar Ay çevresindeki gezilere odaklanıyor, ancak bunların 2023’e kadar başlaması beklenmiyor.

Blue Origin’in uçuşu övünme haklarının büyük bir kısmını içeriyordu. Bu, uzaya giderken bunun maliyetini karşılayan ve uzay turizmi işini pazarlayan milyarderlere bir başka örnek oluyor. Yine de, yıllarca süren mürettebatsız test uçuşlarından sonra Blue Origin için ticari hizmete önemli bir geçişi temsil ediyor. Daha da önemlisi, insanlara özel uzay uçuşunun giderek yaygınlaştığını gösteriyor. Blue Origin, Virgin Galactic ve SpaceX sadece öncü niteliğinde. Uzay turizmi endüstrisi giderek daha da büyüyecektir.

İLGİLİ HABERLER