Teknoloji

Blue Origin ile uzaya giden William Shatner: Bu hissin tarifi yok

william shatner blue origin

Orijinal Uzay Yolu (Star Trek) dizisinde Kaptan Kirk rolüne hayat veren 90 yaşındaki oyuncu William Shatner, Blue Origin New Shepard roketiyle yerden 100 kilometre yüksekliğe ulaşarak uzaya çıkmış ve uzaya giden en yaşlı insan unvanının sahibi olmuştu.

Yolculukta Shatner’a eski NASA mühendisi Chris Boshuizen, sağlık alanında yatırımları bulunan girişimci Glen de Vries ve Blue Origin’in görev ve uçuşlardan sorumlu başkan yardımcısı Audrey Powers eşlik etti. 11 dakikalık yolculuğun sonunda hedefe ulaşan uzay aracının yolcuları, 3 dakika boyunca Dünya’ya yerçekimsiz bir ortamda tepeden baktı.

Bu anların görüntüleri Blue Origin’in sosyal medya hesaplarında paylaşıldı. Uzay kapsülünün kameraları tarafından kaydedilen görüntülerde yolcuların emniyet kemerlerini çıkarttıktan sonra uzay gemisi içinde yerçekimsiz biçimde salınması görülüyor.

Videoda Audrey Powers’ın “Bu çılgınca! Vay canına!” dediği duyuluyor. Ekibin en yaşlı üyesi William Shatner’ın ise herkes etrafta dolanırken camdan Dünya’ya baktığı görülüyor. Shatner’ın “Bunun tarifi yok” dediği duyuluyor.

New Shepard’ın Dünya’ya dönüşünden sonra Blue Origin’in kurucusu Jeff Bezos ile konuşan Shatner, şu ifadeleri kullandı: “Şu rengin güzelliğine bak. Ve ne kadar ince. Aniden maviyi geçip siyaha geliyorsun. Karartıya bakıyorsun, siyah çirkinliğe bakıyorsun. Sonra aşağıya bakıyorsun ve maviyi görüyorsun. Sonra yukarıda yeniden siyah var. Bir tarafta Dünya Ana ve rahatlığı görüyorsun. Diğer tarafta ne var? Ölüm mü var? Bilmiyorum. Ölüm bu mu? Ölümün yüzü bu mu?”

Bu konuşmanın bir noktasında Shatner’ın gözyaşlarını silmesi de ayrıca dikkat çekiyor.

Blue Origin ile uzaya giden Shatner, bu tarz bir duygu yoğunluğu içine giren ilk kişi değil. Geçmişte de uzaya giden astronotlar benzer açıklamalarda bulunmuştu. Psikolojide bu davranış biçimi “kuşbakışı etkisi” olarak tanımlanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER